Cum ne antrenam !?

 „Chiar daca suntem inzestrati cu un talent incredibil, tot avem nevoie de multe mii de ore de antrenament pentru a deveni jucatori de sah foarte puternici.”

Cresterea fortei de joc la sah, precum imbunatatirea performantelor in orice alt domeniu se face pe doua cai:

  1.   Adaugarea de elemente pozitive.
  2.  Eliminarea elementelor negative.

Este simplu ca buna ziua. La sah a adauga elemente pozitive inseamna a invata: principii de joc, deschideri, elemente de tactica, elemente de strategie, gestionarea timpului, teoria finalurilor, a studia o partida analizata sau multe alte notiuni noi.Eliminarea elementelor negative se refera la identificarea si indepartarea  notiunilor gresit intelese,a ideilor preconcepute si a tuturor deprinderilor gresite.De exemplu a juca prea repede sau prea incet este de regula o greseala.

Deci pentru a obtine o imbunatatire consistenta a fortei de joc este necesar ca antrenamentul sa fie o combinatie echilibrata si bine proportionata de:

  • teorie si practica (pe de o parte) si
  • adaugarea de elemente pozitive si eliminarea elementelor negative (pe de alta parte)

Aceasta inseamna ca antrenamentul trebuie sa includa atat studiul teoriei cat si practica, adica joc efectiv.Proportia intre cele doua nu e obligatoriu de 50%-50% si poate fi ajustata in functie de nevoile fiecarui jucator.Daca studiezi teorie si nu joci inseamna ca nu ai unde aplica tot ceea ce  ai invatat.Daca doar joci si nu studiezi aproape sigur vei face  aceleasi greseli in mod repetat.Atunci cand  se ajunge la un blocaj este necesar sa se faca o redimensionare a proportiilor intre  studiu si joc dar si intre adaugarea elementelor pozitive si eliminarea celor negative.Daca studiezi in asa fel incat in cea mai mare masura adaugi elemente pozitive sau din contra doar elimini elemente negative, atunci progresul realizat va fi lent iar rezultatele nu vor fi pe masura asteptarilor.

Ideile de mai sus sunt deosebit de importante.Ele explica de exemplu de ce nu poti deveni un mare jucator  doar citind carti de sah.Pentru imbunatatirea jocului este nevoie sa imbini practica ( jocuri rapide si jocuri lente)  cu teoria( sa inveti lucruri noi, sa stapanesti sabloanele, sa elimini greselile). Absenta oricarui element dintre cele de mai sus duce la rezultate nemultumitoare.Acesta este motivul pentru care toti jucatorii buni de sah au avut antrenori care i-au ajutat sa-si planifice studiul , jocul, sa identifice si sa elimine greselile, sa gestioneze mai bine timpul.

In concluzie cresterea fortei de joc este un mecanism de antrenament care se repeta mereu in mod ciclic. Intai invatam ceva, apoi aplicam ceea am invatat jucand iar dupa aceea analizam , identificam greselile facute si le eliminam.Procesul are forma unei bucle pe care o parcurgem iar si iar pana cand efectele  si performantele sunt maxime.

Voi cum va antrenati?

Cum iti alegi ceasul de sah potrivit?

Sa cumperi un ceas de sah nu e un lucru atat de dificil cum ar putea parea la prima vedere.

Desi multi amatori de sah nu sunt familiarizati cu ceasurile de sah, acestea sunt indispensabile in orice turneu de sah si pot deveni utile si in partidele amicale de acasa in special cand aveti un adversar care muta incet 🙂

La sahul competitional, evidenta timpului este tinuta pentru intreaga partida (sau pentru un anumit numar de mutari si apoi pentru restul partidei) si nu pentru fiecare mutare separat, astfel ca veti putea gandi la o mutare fie 1 minut, fie 10, ceea ce conteaza este sa va incadrati in timpul total desemnat pentru acea partida.

Exista doua categorii mari de ceasuri: analogice si digitale. Cele analogice sunt pe cale de disparitie, locul lor fiind prealuat in majoritatea turneelor de ceasurile digitale, mai noi si cu mai multe functionalitati. Ceasurile analogice sunt ceasuri mecanice prevazute cu doua cadrane de tipul ceasurilor clasice (indicatii pentru 12 ore). Pe masura ce timpul se scurge catre ora (indicatorul mare se apropie de ora 12), un stegulet va incepe sa se ridice (de obicei in ultimele cinci minute). Cand timpul s-a scurs, steguletul cade si astfel partida va fi pierduta de jucatorul caruia i-a cazut steguletul. In momentul de fata, ceasurile mecanice bune au preturile mai mari decat ceasurile digitale, la noi in magazin puteti gasi in momentul de fata un singur ceas mecanic – Garde, un ceas mecanic premium – cu acest tip de ceas s-a jucat meciul pentru titlul mondial dintre Fischer si Spassky

Ceasurile digitale au devenit extrem de populare in ultimii ani. Avantajul acestora este in primul rand ca cele mai slab performante ceasuri digitale sunt superioare functionalitatii celor mai bune ceasuri analogice prin simplul motiv ca permit vizualizarea scurgerii timpului in mod real, la nivelul secundelor (ceea ce la ceasurile analogice e aproape imposibil de prevazut cu exactitate). In plus ceasurile digitale permit numeroase optiuni de fixare a timpului si au ecrane de tip LCD care permit sa se vada cu usurinta si exactitate timpul de joc ramas.

Recomandarea noastra este sa va indreptati catre un ceas de sah digital. In ceea ce priveste ceasurile digitale, acestea le putem imparti in trei mari categorii. Ceasurile entry-level care nu au functionalitati deosebite si fata de ceasurile analogice au doar avantajul de a arata cu exactitate timpul ramas prin afisajul electronic de care dispun. Ele sunt ideale pentru partide de antrenament si pentru blitz-ul clasic (5 minute fara timp aditional). In acesta categorie gasiti la noi pe site ceasurile DGT Easy (in oricare din variantele DGT Easy Crimson Cruz, DGT Easy Black Beyond sau DGT Easy Judit Polgar) sau DGT 1001 .

A doua categorie de ceasuri digitale sunt ceasurile care au optiunea de a adauga timp aditional dupa fiecare mutare dar nu au decat un timp de control. Astfel ele vor putea fi folosite in acele turnee in care se joaca de ex. 90 min. + 30 sec/mutare pentru toata partida dar nu vor putea fi folosite in acele partide in care e necesar un timp II sau III, de ex. 90 min.+30 sec/mutare pentru 40 mutari + 15 min si 30 sec/mutare pentru restul partidei. In acesta categorie veti putea gasi la noi pe site ceasul DGT Easy plus sau DGT Pocket Timer 960, acesta din urma find un ceas elegant, de buzunar cu functii si pentru Randomchess (sah 960) pentru determinarea pozitiei de start a pieselor. Recomandarea noastra se indreapta catre DGT Easy Plus, un ceas mai fiabil si mai potrivit jocului de turneu. Daca doriti insa un mic ceas de buzunar, usor de transportat, util pentru jocul cu prietenii sau la club, DGT 960 poate fi o solutie interesanta.

A treia categorie ar fi cea a ceasurilor care indeplinesc toate facilitatile pentru a putea fi folosite in orice turneu de sah, ele avand numeroase functii printre care si cele amintite mai sus, timp aditional per mutare dar si mai multi timpi de control. In aceasta categorie gasiti ceasul Silver, DGT 2010, DGT North American si DGT 3000. Recomandarea noastra se indreapta catre ceasul DGT 2010, ceasul oficial al Federatiei Internationale de Sah (FIDE) si al Uniunii Europene de Sah (ECU). Ceasul DGT 3000 are in plus fata de celelalte doua ceasuri, optiunea de a putea fi conectat la tabla electronica de sah, utila de ex. in transmiterea live a partidelor pe internet. Acest ceas are ecrane mai mari, afisaj la secunda inca de la inceput si garantie de 5 ani, astfel ca daca bugetul va permite, DGT 3000 poate fi o investitie excelenta.

Promotii de Black Friday 2013

Toata lumea asteapta Black Friday si super reducerile care vin odata cu aceasta zi. Unii asteapta reduceri de 80-90% asa cum unii comercianti anunta cu surle si trambite. Din start va spunem ca asta nu se va intampla la noi pentru ca ar insemna sa avem adaosuri comerciale „nesimtite” de 200%. Unii comercianti cu mii de produse pe stoc pot insela vigilenta cumparatorilor crescand foarte mult preturile in perioada de dinaintea Black Friday astfel ca pretul de Black Friday cu toata reducerea anuntata va fi aproape de nivelul obisnuit. In magazinuldesah.ro la marea majoritate a produselor, preturile nu s-au modificat in ultimii ani, in ciuda cresterii preturilor constante ale furnizorilor nostri. Sunt putine produsele unde am operat cresteri de preturi in ultima perioada dar in general acestea au fost minore.

Si totusi la ce sa ne asteptam vinerea aceasta? Cum adaosul nostru este in general unul minim, nu o sa vedeti discounturi spectaculoase de nivelul celor de mai sus. Vom avea insa multe produse care vor fi reduse la limita profitabilitatii, produse care cu siguranta niciodata in cursul anului nu vor mai fi la aceste preturi minime, ocazie unica pentru dv. sa profitati de acest lucru.

Ce puteti face pentru a afla primii de aceste reduceri? Inscrieti-va la newsletterul nostru si veti afla inaintea altora produsele aflate in super promotii! Cum stocurile sunt limitate, intrati inca din noaptea de joi spre vineri pentru a nu avea surprize ca produsul dorit de dv. nu se mai afla pe stoc. Startul la reduceri se va da vineri 29 noiembrie la ora 0,00.

Si pentru prima oara in acest an la magazinuldesah.ro, dupa Black Friday urmeaza Cyber Monday!

Cupa Vados pe echipe, Arad, 10 noiembrie

CUPA VADOS

PE ECHIPE

 ARAD, 10 noiembrie 2013

 

ORGANIZATORI: C.S. ŞAH CLUB VADOS ARAD, CHESS EVENTS SRL, MAGAZINULDESAH.RO cu sprijinul Primăriei municipiului Arad

 

LOC DE DESFĂŞURARE: Imperial Ballroom, str. Patria nr. 14 – Piata Olimp (langa TEBA) imperialarad.ro/

 

SISTEM DE JOC: ELVEŢIAN, 9 runde, 15 minute/jucător/partidă.

REGULI:

–          Echipe de 4 jucători (fără rezerve)

–          Jucatorii pot fi legitimati sau nelegitimati, nu trebuie sa fie intr-o echipa jucatori neaparat de la acelasi club

–          Jucatorii isi vor alege denumirea echipei pe care o vor transmite la inscriere

–          media Elo a echipei : maxim 2250,

–          se va respecta regula celor 101 puncte rating: un jucător care are 101 puncte rating FIDE mai puţin decât alt jucător nu poate figura în echipă înaintea jucătorului respectiv

–          Ordinea jucatorilor la mese nu se poate modifica pe parcursul turneului

–          2 puncte la victorie, 1 punct la meci egal. La egalitate de puncte conteaza: punctaverajul general (vechiul sistem olimpic), punctele obtinute de jucatorul de la masa 1 (respectiv 2,3,4 daca e cazul)

 

PREMII (echipa):

GENERAL: 1. –   800 lei ;  2 – 400 lei; 3 – 300 lei; 4 – 200 lei

+ Premii pentru cea mai buna echipă formată doar din fete, pentru cea mai buna echipa formată integral din jucatori năascuti dupa 1 ianuarie 1995 (sub 18 ani), 1 ianuarie 1999 (sub 14 ani), 1 inuarie 2001 (sub 12 ani)

 

Premiu pentru echipa cu cel mai haios nume: 100 lei

 

PREMII (individual): cel mai bun jucator la fiecare masa: 100 lei

TAXA DE PARTICIPARE: 80 lei/echipă

Vă rugăm să confirmaţi participarea Dv. până la data de 9 noiembrie. Jucătorii care se înscriu după această dată vor plăti o majorare la taxa de participare de 10 lei.

 

PROGRAM:

ora 9,00 validarea înscrierilor şi şedinţa tehnică;

orele 9,30 – 13,00 – Rundele  I-V;

orele 14,00 – 16,30  – Rundele VI-IX;

ora 17,30 – Festivitatea de premiere

Pentru jucatorii care doresc sa joace si la openul individual de sah rapid din 9 noiembrie si doresc cazare, avem urmatoarele variante:

Hotel Moara cu Noroc ** – 35lei/pers. in camera cu 2 paturi (70 lei/noapte camera single)

Hotel Cosmin *** – 50lei/pers (mic dejun inclus) in camera cu 2 paturi

Informaţii suplimentare şi înscrieri: Alin Câmpeanu – 0722/613128; sahclubvados@yahoo.com , http://www.vados.ro

Cupa Vados, open international de sah rapid – editia a VIII-a, Arad, 9 noiembrie 2013

CUPA VADOS

 

OPEN INTERNAŢIONAL DE ŞAH RAPID, ediţia a VIII-a

ARAD, 9 noiembrie 2013

cu omologare FIDE pentru ELO sah rapid!!!

 

+ TURNEU B – open copii sub 12 ani

ORGANIZATORI: C.S. ŞAH CLUB VADOS ARAD, CHESS EVENTS SRL, MAGAZINULDESAH.RO cu sprijinul Primăriei municipiului Arad

 

LOC DE DESFĂŞURARE: Imperial Ballroom, str. Patria nr. 14 – Piata Olimp (langa TEBA) imperialarad.ro/

 

SISTEM DE JOC: ELVEŢIAN, 9 runde, 20 minute/jucător/partidă.

 

PREMII:

GENERAL: 1. –   850 lei             ELO < 1800 şi fără ELO (minim 7 jucatori):    1. – 80 lei

2. –   600 lei             ELO 1800-2000 (min. 7 jucatori): 1. – 80 lei

3. –    400 lei             ELO 2001-2200 (min. 7 jucatori): 1. – 80 lei

4. –    250 lei             Jucători din Arad cu ELO < 2300: 1. –125 lei; 2.- 100 lei; 3.-75 lei

5. –   150 lei                                                                          4. – 50 ; 5. – 25 lei

6. –    100 lei             Juniori < 16 ani: 1. – 50 lei

+ cupe si premii de la magazinuldesah.ro pentru locul I la categoriile U14,U12,U10 si U8

PREMIU SURPRIZĂ – LUCKY LOSER: 50 lei – prin tragere la sorţi dintre jucătorii care nu au obţinut                   nici un premiu

Premiile sunt în valoare netă, sunt garantate, nu sunt cumulabile iar în caz de egalitate pentru clasamentul general se vor împărţi în sistem Hort la un număr de jucători corespunzător numărului premiilor anunţate.

Criterii de departajare:  performanta recursivă medie, Bucholtz Mediu, Sonneborn – Berger, număr de victorii     

 

TAXA DE PARTICIPARE:

GM, WGM, IM, WIM – fără taxă           Jucători cu ELO > 2400 – fără taxă

Seniori – 25 lei         Juniori < 16 ani – 20 lei

Vă rugăm să confirmaţi participarea Dv. până la data de 7 noiembrie. Jucătorii care se înscriu după această dată vor plăti o majorare la taxa de participare de 10 lei.

 

PROGRAM:

ora 9,00 validarea înscrierilor şi şedinţa tehnică;

orele 9,30 – 13,30 – Rundele  I-V;

orele 14,30 – 18,00  – Rundele VI-IX;

ora 18,30 – Festivitatea de premiere

 

TURNEU B: open general copii sub 12 ani (nascuti dupa 1 ianuarie 2001)

Sistem elvețian, 9 runde, 15 min/jucator/partidă

Taxa de participare: 15 lei

Premii: cupe, medalii şi diplome jucătorilor clasaţi pe locurile  I  II și III  la grupele de vârstă  U8, U10, U12, baieti si fete separat + premii de la magazinuldesah.ro pentru toate locurile I

Informaţii suplimentare şi înscrieri: Alin Câmpeanu – 0722/613128; sahclubvados@yahoo.com , http://www.vados.ro

Ce tip de lemn să aleg pentru piesele mele?

Se știe că noi la Magazinul de Sah recomandăm cu căldură piesele de șah din lemn, care dau o altă senzație jocului comparativ să spunem cu piesele din plastic. Cum oferta noastră s-a diversificat cu timpul, acum aveți posibilitatea de a alege între mai multe tipuri de lemn din care sunt făcute piesele, de la lemnul de carpen european la piesele poloneze până la categoriile de lux cum sunt considerate cele din lemn de trandafir sau abanos. Cum mulți dintre dv. ne-au cerut mai multe informații despre tipurile de lemn folosite în seturile noastre, am realizat mai jos un mic ghid care sper să vă fie de ajutor.

 

Boxwood

 

Lemn de boxwoodLemnul de boxwood este fără îndoială cel mai frecvent lemn folosit pentru a face piese de șah, în special pentru piesele albe. Toate seturile noastre de șah indiene au piesele albe din boxwood. Este un lemn foarte dens, de o culoare galben deschis uniformă, cu o granulație curată și nu prea multă variație în culoare. Este destul de dens pentru a fi sculptat în mare detaliu. Toate aceste caracteristici fac din boxwood o alegere excelentă pentru piesele de șah albe. De asemenea, lemnul acceptă alte culori foarte bine, și multe dintre piesele nenatural colorate sunt de fapt colorate din boxwood. Piesele de culoare neagra (ebonized boxwood) sunt adesea si ele din boxwood, care supus unor procese chimice poate reda o culoare neagra foarte fina, ca si cea de abanos (insă este mult mai ieftin decât acesta). Boxwood-ul nu este un lemn prea scump, totuși are o valoare suficient mare pentru a fi utilizat în cele mai scumpe de piese de șah.

 

Sheesham

 

Lemn de sheeshamSheesham (shisham) este un lemn foarte frecvent utilizat în realizarea de seturi de șah, ce provine din zona Indiei, Pakistanului si Nepalului.  Sheesham, adesea menționat ca lemnul de trandafir auriu (Golden Rosewood) este un lemn de esenta tare si dens, care este disponibil în abundență în India. Cu o granulație ce poate fi extrem de atractivă, de culoare maro mediu, el este folosit pentru a face atât piese cât și table de șah. Datorită abundenței în care se găsește, din acest lemn se produc cele mai mari cantități de piese.

 

Rosewood (lemn de trandafir)

 

Lemn de trandafir (rosewood)Lemnul de trandafir (Rosewood) este un lemn de lux de o culoare bogată în maro cu nervuri și nuanțe negru – roșiatice minunate. Lemnul folosit în piesele noastre este lemnul de trandafir indian (Indian Rosewood), un lemn dur (nu e la fel de dur ca abanosul, dar unii ar spune că e mai atractiv), dens și durabil. Este greu de gestionat din cauza durității sale, dar meșterii stiu să-i respecte calitățile sale și să lucreze cu el și nu împotriva lui. Lemnul de trandafir este astfel destul de dificil de sculptat și de lucrat manual, ceea ce spune multe despre priceperea mesterilor care fac piese de șah. Lemnul de Rosewood tinde să fie destul de uleios și este, prin urmare, greu de lăcuit, cu toate acestea, se șlefuiește frumos ceea ce il face perfect pentru piesele de sah. Devenind rapid o specie de lemn pe cale de dispariție, prețul și valoarea continuă să îi crească considerabil. Fără nici o îndoială lemnul de trandafir indian (Rosewood) este foarte atractiv pentru producerea de piese de șah de înaltă calitate.

 

Ebony (abanos)

 

Lemn de abanos (ebony)Ar fi dificil de găsit un lemn mai splendid decât abanosul pentru piesele negre la seturile de șah. Textura lemnului este atât de bună încât este o adevărată placere de a ține în mână astfel de piese. Lemnul de abanos (Ebony Indian) este catalogat ca un lemn de lux și crește în Sri Lanka și sudul Indiei. Abanosul este un lemn foarte întunecat, dur și dens. Chiar dacă v-ați aștepta sa fie negru ca tăciunele, el poate varia între aceasta și maro mediu, cu o granulație de obicei dreaptă dar uneori neregulată, cu o textură fină și luciu metalic. Acest lemn negru de esenta tare este foarte rezistent la putrezire, astfel durata de viata a lemnului este excelentă. Miezul lemnului este foarte fragil și poate cauza dificultăți de sculptură , dar meșterii sunt familiarizați cu acest lucru și sunt adevărați artiști lucrându-l manual cu delicatețe . Abanosul brut poate fi destul de plictisitor, dar odată ce a fost lustruit, finisajul este absolut uimitor rezultând produse de lux la cel mai înalt nivel. Acest lemn a fost folosit la piesele originale Jacques London la mijlocul anilor 1800 . De atunci, el a devenit unul dintre principalele tipuri de lemn folosit la piesele de șah. Aceste zile abanosul este folosit mai ales la seturile de șah de lux din cauza creșterii valorii și a costului acestuia. Seturile de șah mai ieftine vor imita adesea abanosul printr-un proces numit ebonising care este în esență, lemn de boxwood vopsit negru. Pentru că este un colorant și nu o vopsea, ea permite lemnului să fie lustruit ca și cum ar fi fost natural. Desi abanosul este mai puternic decat boxwood-ul, este si mai fragil decât acesta, astfel că nu are rezistența acestuia la impact.

 

Hornbeam (carpen)

 

Lemn de carpen (hornbeam)Arborele de carpen crește în majoritatea țărilor europene și crește cel mai bine în zonele care sunt cel puțin 600 de metri deasupra nivelului mării. Lemnul de carpen este greu și dur, cu un colorit luminos și cu o granulație fină. Acesta este folosit în multe scopuri, inclusiv la seturile de șah. Carpenul este un lemn care nu este favorizat de către toți lucrătorii în lemn pentru duritate. fiind nevoie de scule extinse pentru a-l manipula eficient. Carpenul este utilizat în mod regulat pentru a face piese de șah in Europa, fiind foarte rar folosit în Asia. Cu o structură densă, el este foarte dur, ceea ce face ca produsele din acest lemn să reziste testului timpului. In magazinuldesah.ro, veți găsi ca produse din carpen piesele noastre poloneze, pe scurt piesele din lemn sub 100 lei.

Ce e cu numerele acestea la denumirile pieselor sau tablelor?

Intrand pe site ati observat probabil multe multe numere asociate produselor, in special la piese dar si la table. Aceste numere se refera la marimea pieselor sau a tablelor, dar pentru cei nefamiliarizati cu aceasta terminologie, o sa incercam sa explicam pe scurt despre ce este vorba.

 

Pe scurt, numerele au fost asociate intai pieselor de sah de catre unii producatori si comercianti pentru o mai usoara identificare a marimii acestora. Se identifica astfel setul de piese raportat la inaltimea regelui (cea mai mare piesa din set) caruia i se atribuie un numar care corespunde inaltimii acestuia. Se obisnuieste astfel sa se faca urmatoarele asocieri:

–          inaltimea regelui de 76-78mm – piese numarul 3

–          inaltimea regelui 84mm – piese numarul 4

–          inaltimnea regelui 90mm – piese numarul 5

–          inaltimea regelui 96-98mm – piese numarul 6

–          inaltimea regelui 100-102mm – piese numarul 7

In privinta pieselor numarul 3 si 4, lucrurile tind sa devina uneori confuze pentru ca unii producatori considera piesele cu inataltimea regelui 76-78 mm ca fiind piese numarul 4 si pe cele cu inaltimea regelui 84 ca fiind piese numarul 5 junior. La noi pe site veti gasi doar trei tipuri de piese cu inaltimea regelui sub 90mm, doua dintre ele de lemn (sub denumirea Staunton 3 si respectiv Staunton 4, avand inaltimea regelui de 76 si respectiv 84mm) si unul din plastic sub denumirea Staunton 4 care are insa regele de 77mm.

 

Trebuie spus ca in general in turnee se folosesc piese cu inaltimea regelui intre 90 si 100mm, deci respectand conventia de mai sus Staunton 5, 6 si 7.

 

Corespunzator, pentru a veni in usurinta alegerii corecte a pieselor si a tablelor, se obisnuieste sa se asocieze acelasi numar si tablei corespunzatoare setului de piese. Desi aceasta asociere este mult mai rar intalnita, o veti gasi insa si la noi pe site la unele table, in special la cele de provenienta poloneza. Astfel, tablele cu dimensiunea campului (a unui patrat) intre 45 si 50mm, vor fi numite table numarul 4, cele cu dimensiunea campului intre 50 si 54 mm sunt table numarul 5, cele cu dimensiunea campului intre 54 si 58mm sunt numarul 6, iar cele intre 59 si 65mm table numarul 7.

 

Toate acestea nu inseamna insa ca nu vom putea combina foarte bine un set de piese numarul 7 pe o tabla numarul 6, sau un set de piese numarul 6 pe o tabla numarul 5. De ce? Pentru ca in lipsa unor reguli stricte, aceasta ramane in cele din urma o chestiune de preferinta individuala a fiecaruia dintre noi.

 

Cine e si ce e cu Staunton asta?

Rasfoind oferta noastra cu produse multi dintre dv. s-au intrebat (si m-au intrebat) cine e Staunton asta care il intalnesc peste tot si ce reprezinta acest ”Staunton” pe care il gasesc in denumirea multor piese de sah de la noi de pe site. Ei bine, a venit momentul sa elucidam putin enigma si sa vedem ce reprezinta.

Cand ne referim la piese Staunton, avem in vedere un anumit model de piese, recunoscut in zilele noastre ca si cel mai potrivit tip de piese acceptat in competitii (piese tip ”Staunton”). Ele sunt de fapt piesele cu care suntem cei mai obisnuiti: regele, cea mai inalta piesă din set avand in partea superioara o mica cruce, regina are o coroana in partea superioara, nebunul are o crestatura pentru a putea fi deosebit in special fata de pion, calul are forma unui cap de cal, iar tura fiind aratata ca un turn al unui castel. Ele au devenit in timp standardul pieselor de turneu.

Dar de unde provine acest model? Cine a fost pana la urma Staunton?
Pentru a raspunde la aceste intrebari trebuie sa facem mai intai o scurta incursiune in trecut. Pana la mijlocul secolului XIX piesele de sah erau foarte abstracte, neexistând o uniformitate în design. Piesele reprezentaționale erau lucrari de arta foarte ornate și erau simboluri foarte scumpe ale statutului social, șahul fiind multă vreme un joc pentru nobilime și clerul înstărit, jucându-se cu preponderență la curțile regale europene. Cu timpul, au inceput să se facă și piese de șah mai ieftine, non-figurative, experimentând o multitudine de forme, creand canale si terase prin varietatea inciziilor. Erau însă și numeroase problema, piesele erau deseori prea inalte si subtiri si se rasturnau usor pe tabla; multe fiind cu ornamente erau și foarte fragile. Mult jucatori se plangeau insa de lipsa unui standard in designul pieselor – datorita diversitatii stilurilor folosite era dificil pentru jucatori sa deoseabeasca piesele in timpul unei partide daca nu erau familiarizati dinainte cu setul respectiv. In prima jumătate a secolului al XIX-lea, situatia devenise tot mai dificila pentru jucatori: din ce in ce mai des acestia refuzau sa joace cu setul de piese al adversarului din cauza dificultatii de a recunoaste piesele. Se simtea nevoia din ce in ce mai mare a unui set de sah cu piese usor de folosit si universal recunoscute de jucatori din diverse medii.

Solutia a fost gasita si lansata in 1949 de John Jacques, om de afaceri londonez care se ocupa de produse din fildes dar care fabrica deja de ani buni diverse feluri de seturi de sah. Acesta a sesizat oportunitatea de a oferi pasionaților de sah un set de piese usor de recunoscut si totodata suficient de ieftine pentru a si le permite cat mai multa lume. Astfel a apărut setul de sah Staunton după numele celebrului jucator englez Howard Staunton, considerat la acea vreme cel mai bun jucator din lume intre 1843 si 1851.

Se spune ca Jacques e autorul designului celebrelor piese si o ruda a sa, Nathaniel Cook, a inregistrat si patentat piesele sub numele sau. Desi multa vreme Nathaniel Cook era creditat cu designul pieselor, fiind si cel care a depus documentele de patentare a actelor, acesta era insa cumnatul lui John Jacques si angajat al acestuia, apartenenta reala nu se cunoaste cu exactitate. Una din teoriile care circula ii atribuie designul lui John Jacques, care avea deja experienta in producerea de seturi de sah si a experimentat diverse seturi care nu numai sa fie usor recunoscute de jucatori dar care sa si aiba costuri de productie mici. O alta teorie spune ca de fapt designul pieselor ii aparținea lui Nathaniel Cook care a fost influentat alaturi de arhitectii londonezi ai timpului de stilul neoclasic care se folosea deseori in elementele cladirilor, cu elemente de arhitectura influențate de cultura Greciei si a Romei Antice. Aparitia noilor piese a fost bazata pe acest stil, astfel ca piesele erau simboluri ale societatii engleze din perioada victoriana: la nebun o distinsa mitra de episcop, o coronita la regina si o coroana regala la rege, un cavaler sculptat ca un cap de armasar ca la marmurele de la Parthenon si un castel simplificat in linii clasice curate proiectand o aura de putere si securitate. Forma pionilor provine dupa unii dupa simbolurile francmasonice ale patratului si compasului, iar dupa altii mai degraba dupa forma balcoanelor arhitecturii victoriene.

Succesul lor a fost că ei au folosit simbolurile in forma lor cea mai simpla si avand o baza a pieselor mai larga decat se obisnuise pana atunci, acest lucru le-a conferit si o stabilitate in plus, fiind mai putin probabil sa se rastoarne. Primele seturi au fost făcute din lemn de abanos si boxwood, beneficiind si de mult plumb pentru stabilitate iar dedesubtul fiecarei piese era acoperit cu pasla, ceea ce lasa iluzia ca piesele pluteau pe tabla de sah. Pe 8 septembrie 1849 primele seturi produse de Jacques au devenit disponibile. Primele seturi aveau cate o coroana rosie deasupra calului si turnului din partea regelui pentru a le deosebi de omologii lor de pe flancul damei (lucru util avand in vedere ca in vremea respectiva se utiliza notatia descriptiva, unde intalneai uzual expresii ca turnul regelui sau calul reginei). Baza regelui era marcata cu simbolul ”J. Jacques London”.

In aceeasi zi in care piesele lui Jaques au devenit disponibile, Howard Staunton a acceptat sa-si lege numele de acestea, recomandandu-le si sustinandu-le public in publicatia ”Illustrated London News” al carei editor era chiar Nathaniel Cook. Anuntul a aparut in ziar sub denumirea de ”modelul Staunton”. Ulterior, Staunton si-a pus semnatura pe cutia pieselor. Mai mult, una din cartile lui Staunton era data gratuit la fiecare set de piese cumparat. Celebritatea lui Staunton si marketingul de calitate au ajutat fara indoiala, dar simplicitatea designului au contribuit cel mai mult la succesul acestui model. Recunoasterea oficiala a succesului acestor piese a venit mult mai tarziu, in anul 1934 cand Federatia Internationala de sah (FIDE) le-a recunoscut oficial.

Descoperiti oferta noastra de piese din lemn de tip Staunton

Design Original piese Staunton

10% reducere la toate produsele! Ce cumparam?

Mai sunt cateva zile din promotia noastra cu ocazia Sarbatorilor de Paste – 10% discount la toate produsele care nu sunt in oferta speciala. Pentru ca toate produsele sunt in promotie, multa lume nu stie cum sa-si dramuiasca cat mai bine bugetul si sa se hotarasca ce sa cumpere ca sa beneficieze cat mai mult de acesta oferta. Am hotarat sa va dam unele indicii, astfel ca putem sa va spunem ca exista anumite categorii de produse care niciodata in mod normal nu o sa beneficieze de promotii mai mari de 10%. E vorba de produsele cu adaos comercial mic, cum sunt toate produsele din categoria ceasurilor de sah, precum si produse mai scumpe ca si piesele tematice din rasini sau tablele electronice de la DGT. Atentie ca aceasta reducere se cumuleaza si cu transportul gratuit la produsele peste 300 lei. Mai sunt 3 zile, profitati!

S-au scumpit ceasurile mecanice de la Aradora!

Producatorul aradean de ceasuri mecanice tocmai si-a scumpit drastic produsele pentru sah, scumpind atat ceasurile mecanice in carcasa de plastic, cat si cele in carcasa de lemn cu aproape 15%. Astfel, dupa cum ati putut observa de cateva zile, am operat si noi o mica ajustare a pretului cu aproximativ 10%, ceasurile de plastic costand acum 85 lei, iar cele mecanice de lemn 99 lei, fiind insa in continuare cele mai bune preturi de pe piata!