Pioni atârnați (pionii c4-d4 pe coloane semi-deschise)
Pozițiile cu pioni atârnați pot apărea în diferite deschideri: Gambitul Damei, Indiana Damei, Indiana Nimzovici etc. Ele pot de asemenea să rezulte în urma înaintării c3-c4 în pozițiile tipice cu pionii c3-d4 pe coloane semi-deschise.

Pozițiile cu pioni atârnați au avantaje dar și dezavantaje.
Dezavantajele pionilor atârnați rezultă, în principal, din faptul că aceștia nu pot fi apărați cu ajutorul altor pioni și din această cauză ei devin de multe ori ținte principale pentru piesele grele adverse. Având în vedere că adversarul va menține o presiune constantă asupra acestor pioni (pe coloanele c și d), apărarea acestora va deveni la un moment dat, în jocul de mijloc, dar mai ales în finalurile de joc, extrem de incomodă.
Plusurile din punct de vedere pozițional aduse de către prezența pionilor atârnați vin din controlul unor importante câmpuri centrale, ceea ce oferă jucătorului care deține pionii atârnați un important avantaj de spațiu. Controlând foarte bine centrul tablei, jucătorul care deține pionii atârnați poate să pregătească operațiuni pe flancuri sau poate să plănuiască înaintarea acestor pioni în vederea obținerii unui pion liber. Jucătorul care deține pionii atârnați poate, de asemenea, să folosească coloanele semi-deschise ”b” și ”e” pentru a obține contrajoc.
Metode de luptă împotriva pionilor atârnați:
– Presiune constantă asupra acestora cu ajutorul pieselor
– Subminarea acestora cu ajutorul pionilor ”b” și ”e”
– Simplificarea poziției pentru a reduce potențialul dinamic pe care îl au pionii atârnați
Presiunea asupra ”pionilor atârnați” are drept obiectiv înaintarea forțată a unuia dintre cei doi pioni în vederea imobilizării totale a acestora.
Unul dintre obiectivele jucătorului care deține perechea de pioni atârnați este acela de a iniția acțiuni ofensive asupra poziției regelui advers. Pentru a scadea potențialul acestor atacuri, partea care joacă împotriva pionilor atârnați poate să urmărească cu insistență simplificarea drastică a poziției.
Partea care deține pionii atârnați are la dispoziție următoarele planuri de joc:
– Spargerea d4-d5 (d5-d4 la negru)
– Înaintarea c4-c5 (c5-c4 la negru) urmată de presiune asupra pionului-b7 (b2 la negru) cu ajutorul pieselor grele
– Înaintarea a2-a4-a5 (a7-a5-a4 la negru) atunci când pionul de pe colaoana-b se găsește la b6 (b3 la alb)
Uneori spargerea d4-d5 se face cu sacrificiul unui pion și urmărește activarea pieselor ce se ascund în spatele pionilor atârnați. În general, acest tip de acțiune vizează poziția regelui advers, acesta devenind, în aceste cazuri, ținta principală a pieselor care se activează în acest mod.

 

Daca v-a plăcut nu uitați… Share on Facebook !