Learning Chess - The Step Method - Set Complet 1-6

1.117,00 Lei

Cea mai moderna metoda de predare a sahului din Europa acum si in Romania!

Mai mult ...
Stoc epuizat

Durata de livrare: 24-48 ore

Cod Produs: CA41-9147 Ai nevoie de ajutor? 0771.07.35.89
Adauga la Favorite Cere informatii
 • Descriere
 • Caracteristici
 • Review-uri (0)

Cea mai moderna metoda de predare a sahului din Europa acum si in Romania!

 Step 1 - Manual for chess trainers

Metoda Step by step / Pas cu Pas a fost dezvoltata de olandeziiRob Brunia si Cor van Wijgerden pentru a invăța copiii să joace șah. Un număr mare de școli și cluburi de șah din Olanda, Belgia, Germania, Elveția și Austria folosesc această metodă pentru lecțiile lor de șah.

STEP 1/PASUL 1

"Primul pas" constă într-un manual pentru antrenor și caietele de lucru pentru studenți: pasul 1, pasul 1 extra și pasul 1 plus. Există și cărți speciale disponibile pentru copiii de la 6 până la aproximativ 9 ani: ,,The Stepping Stones.

STEP 1 – MANUAL FOR CHESS TRAINERS – MANUALUL PENTRU ANTRENORI

Manualul este un mare sprijin pentru antrenor, chiar dacă el este unul experimentat. Lecțiile gata făcute sugerează modul de utilizare a caietelor de lucru, cum să de-a randament și așa mai departe. Aproape totul se află acolo.

În primul pas sunt introduse toate regulile jocului de șah. Mai mult decât atât, o mare atenție este acordată dezvoltării competențelor de bază, necesare pentru a juca șah.
Comparativ cu alte cărți pentru începători, metoda pas-cu-pas introduce o secvență unică în materialul didactic. Să înveți cum să dai mat va fi amânată cât mai mult posibil. Sună uimitor și chiar incredibil, dar până acum, practica a demonstrat că această abordare funcționează perfect. Copiii învață să joace șah foarte bine,cu siguranță dacă au suficient timp între joc și practică.
 Sa invatam sah - Pasul 1 - Caiet de exercitii

Metoda Step by step / Pas cu Pas a fost dezvoltata de olandezii Rob Brunia si Cor van Wijgerden pentru a invata copiii sa joace sah. Un numar mare de scoli si cluburi de sah din Olanda, Belgia, Germania, Elvetia si Austria folosesc aceasta metoda pentru lectiile lor de sah. Step 1 sau "Primul pas" consta intr-un manual pentru antrenor si caietele de lucru pentru studenti: pasul 1, pasul 1 extra si pasul 1 plus. Exista si carti speciale disponibile pentru copiii de la 6 pana la aproximativ 9 ani: ,,The Stepping Stones” sau "Pasi mici" cum se numeste de fapt versiunea in limba romana.

In primul pas (Pasul 1/Step 1) sunt introduse toate regulile jocului de sah. Mai mult decat atat, o mare atentie este acordata dezvolarii competentelor de baza, necesare pentru a juca sah. Comparativ cu alte carti pentru incepatori, metoda pas-cu-pas introduce o secventa unica in materialul didactic. Sa inveti cum sa dai mat va fi amanata cat mai mult posibil. Suna uimitor si chiar incredibil, dar pana acum, practica a demonstrat că aceasta abordare functioneaza perfect. Copiii invata sa joace sah foarte bine cu siguranta daca au suficient timp intre joc si practica.

In plus la exercitii, in Caietul de exercitii pentru Pasul 1 (sau echivalentul in engleza Step 1 Workbook) sunt mai multe memento-uri. Acestea  sunt recapitulari scurte de lectii din manualul pentru elevi. Exista 13 memento-uri:

• The board 
• Moves of the pieces 
• Attacking and capturing 
• The pawn 
• Defending 
• Check and getting out of check 
• Mate 
• Castling 
• Exchange and profitable exchange 
• Twofold attack 
• Draw 
• The pawn (2) 
• The notation 

Pe cele 42 pagini ramase exista intotdeauna 12 pozitii pe o pagina. Asta inseamna un numar total de 42x12-18 (desene) = 486 de diagrame.
 Learning chess - Step 1 PLUS - Workbook / Pasul 1 plus - Caiet de exercitii

Metoda Step by step / Pas cu Pas a fost dezvoltata de olandeziiRob Brunia si Cor van Wijgerden pentru a invata copiii sa joace sah. Un numar mare de scoli si cluburi de sah din Olanda, Belgia, Germania, Elvetia si Austria folosesc această metodă pentru lectiile lor de sah. Step 1 sau "Primul pas" consta intr-un manual pentru antrenor si caietele de lucru pentru studenti: pasul 1, pasul 1 extra si pasul 1 plus. Exista si carti speciale disponibile pentru copiii de la 6 pana la aproximativ 9 ani: ,,The Stepping Stones.

In primul pas (Step 1) sunt introduse toate regulile jocului de sah. Mai mult decat atat, o mare atentie este acordata dezvoltarii competentelor de baza, necesare pentru a juca sah. Comparativ cu alte carti pentru incepatori, metoda pas-cu-pas introduce o secventa unica in materialul didactic. Sa inveti cum sa dai mat va fi amanata cat mai mult posibil. Suna uimitor si chiar incredibil, dar pana acum, practica a demonstrat ca aceasta abordare functioneaza perfect. Copiii invata sa joace sah foarte bine cu siguranta daca au suficient timp intre joc si practica.

Temele din sectiunea Plus se concentreaza foarte mult pe imbunatatirea viziuni a tablei . Materialul este intr-o mare masura familiar, desi are un important plus: elevilor li se cere sa aleaga intre doua optiuni diferite. Acest lucru este aplicat lectiilor "Castig material", "Apararea" (apararea este, de asemenea tratata in alte două lectii) si "Viziunea tablei".Suntem impotriva aspectului spatial, care este inca un subiect dificil pentru acest Pas, in lectiile de mat si remiza. Se merge pe aceste doua concepte mai in profunzime si s-au stabilit diferite tipuri de exercitii. Cand un concept este dificil, si "matul" este cu siguranta, sunteti ajutati sa faceti multa practica variata. In Pasul 1 studentul trebuie sa gandeasca, altfel el nu va reusi. El va trebui sa intre profund in lucruri. Ne ocupam de toate aceste teme in opt lectii. Unele dintre acestea pot fi de scurta durata. Principalul lucru este ca studentii vor fi in mssura sa rezolve exercitiile corect. Din acest motiv nu recomandam sa sariti peste instructiuni.

De ce sunt caietele de lucru Step 1 Plus  importante?
Aproape toti elevii nu sunt inca in masura sa joace sah suficient de bine chiar si dupa terminarea caietului de lucru care insoteste Pasul 1. in fiecare joc piesele sunt inca date pe gratis,si piesele care au fost lasate ca premiu de adversar nu sunt intotdeauna capturate. Ei nu au inca o imagine suficient de buna pentru  a observa ceea ce se intampla pe tabla, adica ei nu vad inca toate posibilitatile de atac si optiunile de aparare. Noi trebuie sa abordam aceasta viziune ca prioritatea noastra, sau altfel vor ramane cu o slabiciune grava  un timp mai indelungat. Nu ar trebui tratat un nou material in fata copiilor care au însusit elementele de baza la un nivel suficient de ridicat.Observa cu atentie pentru a fi sigur ca ceea ce au invatat din lectii si exercitii vor aplica in propiul lor joc.S-ar putea ca un copil sa nu indentifice imediat ca una dintre piesele de pe tabla este atacata,de aceea nu are nici un sens sa doresti sa il inveti sa se uite dupa atacul dublu(Pasul 2) in propiul sau joc.Daca in timpul jocului,cineva este obligat sa se uite cu atentie pentru a vedea daca o piesa este in castig , atunci cu siguranta aceea persoana nu va indentifica  la fata locului ca la urmatoarea mutare doua piese vor fi in pericol! Cea mai buna metoda pentru a imbunatati vederea tablei a copiilor este de a lasa copiii sa  joace partide. Este util sa ne amintim ca fiecare copil va necesita o cantitate diferita de timp pentru a stapani fiecare faza (asa cum ne este definit în introducerea manualului "Cum invata copiii sa joace sah"). Un copil poate ar avea nevoie sa joace 300 de jocuri, un altul  poate 1000. Desigur, rezolvarea exercitiilor dezvolta, de asemenea, aceasta viziune a tablei.

Din cuprins:

Subiecte mai mult sau mai putin noi:

 • Mate in one (discovered check, X-ray protection)
 • Protecting (X-ray protection)
 • Route planners Give check, go to the right square, trapping, capture all pieces (excellent exercises to improve the board vision)
 • passed pawn 
  Defending against mate
 • Defending against a passed pawn

Practica amanuntita a materialului deja prezentat:

 • Defending
  Different forms of protecting and moving away.
 • Draws
  Stalemate danger! Preventing and lifting the stalemate
 • Mate in 1
  Different forms of indirect protecting
 • Creating mate
  Different forms
 • Defending against mate
  Winning material


Learning chess - Step 1 EXTRA - Workbook / Pasul 1 extra - Caiet de exercitii

Metoda Step by step / Pas cu Pas a fost dezvoltata de olandezii Rob Brunia si Cor van Wijgerden pentru a invata copiii sa joace sah. Un numar mare de scoli si cluburi de sah din Olanda, Belgia, Germania, Elvetia si Austria folosesc aceasta metoda pentru lectiile lor de sah. Step 1 sau "Primul pas" consta intr-un manual pentru antrenor si caietele de lucru pentru studenti: pasul 1, pasul 1 extra si pasul 1 plus. Exista si carti speciale disponibile pentru copiii de la 6 pana la aproximativ 9 ani: ,,The Stepping Stones.

In primul pas (Step 1) sunt introduse toate regulile jocului de sah. Mai mult decat atat, o mare atentie este acordata dezvoltarii competentelor de baza, necesare pentru a juca sah. Comparativ cu alte carti pentru incepatori, metoda pas-cu-pas introduce o secventa unica in materialul didactic. Sa inveti cum sa dai mat va fi amanata cat mai mult posibil. Suna uimitor si chiar incredibil, dar pana acum, practica a demonstrat ca aceasta abordare functioneaza perfect. Copiii invata sa joace sah foarte bine cu siguranta daca au suficient timp intre joc si practica.

Step 1 Extra este plin de exercitii. In prima jumatate a acestui caiet suplimentar de lucru, veti gasi sarcini cu aceleasi teme care au fost abordate in caietul de lucru Pasul 1. Acestea servesc nu numai ca practica suplimentara, dar si ca recapitulare. A doua jumatate a registrului de lucru contine sarcini de tipul "Mix". Asta inseamna ca nu exista nici un indiciu cu privire la tema exercitiului,ceea ce rezulta ca sunt mai mult sub forma unui joc real. Rezolvarea exercitiilor de acest gen sunt mai dificile pentru cei de Pasul 1. Din fericire subiectele exercitiilor sunt limitate la temele abordate in Pasul 1: castig material, a da mat dintr-o singura mutare si aparare.Cam despre asta este totul. Pentru fiecare sarcina studentul trebuie sa treaca si sa bifeze cele trei intrebari de pe această lista:
- Pot să castig material?
- Pot sa dau mat?
- Este una din piesele mele în pericol ?!!!!Sa invatam sah - Pasi Mici 1 - Caiet de exercitii
” Pasi Mici 1 ” este un caiet de exercitii potrivit copiilor de aproximativ 6 ani ( dar si mai mari ca varsta ).
Pasi Mici 1 este traducerea caietului de exercitii Stepping Stones 1.

Caietul de lucru pentru Pasul 1 – Step 1 Workbook - este adesea folosit pentru copiii foarte mici. Este posibil, dar nu este ideal. Nu este surprinzator, deoarece metoda step-by-step a fost dezvoltata în 1987 pentru copiii de la varsta de 9 ani.

Tendinta este insa ca copiii sa invete sa joace sah de la o varsta cat mai mica. Pentru copii de la varsta de 6 ani aproximativ, caietele de lucru Pasi Mici 1 si Pasi Mici 2 ( in curs de aparitie ) sunt potrivite deoarece exercitiile sunt adaptate pentru acest grup de varsta.

In mod obisnuit, continutul acestor caiete de lucru se suprapun partial in  Pasul 1 (Step 1). Prima parte a caietului Pasi Mici 1 corespunde lectiilor 1 - 6 din manual, partea a doua incepe cu matul.

Care sunt diferentele fata de caietul de lucru obisnuit  Pasul 1 (Step 1 Workbook)?
Acestea sunt :

 •  diagrame mai mari
 •  6 diagrame pe o pagina
 •  aproape niciun text
 •  fara memento-uri
 • exercitii mai usoare
 • diferite tipuri de puzzle-uri
 • notatiile nu sunt necesare
 • unele subiecte sunt impartite


Instructorii (frecvent parintii de asemenea) trebuie sa se bazeze pe manualul din Pasul 1. In noul capitol adaugat vor fi prezente informatii despre  predarea sahului pentru copiii foarte mici. Mai mult decat atat, acesta va contine informatii cum sa se ocupe cu fiecare pagina a caietului de lucru si care sunt dificultatile asteptate.Step 1 - Mix
 In Step 1- mix se regasesc 61 de pagini cu exercitii, ceea ce înseamna pana la 61x12 = 732-9 (desene e.o) = 723 de puzzle-uri.
Temele sunt cele cunoscute din Step 1 si Step  1 plus. Un registru care contine exercitii cu o sarcina "simpla": jucati cea mai buna miscare. Ca într-un joc real, nu stiti daca puteti castiga sau daca trebuie sa va aparati. Mai intai, uitati-va la ce se intâmpla? Poti sa dai mat? Esti posibil castigator? Iti sunt piesele in pericol? Pe scurt, tot felul de supozitii.
 

Step 2 - Manual for chess trainers

Pasul 2
Munca adevărată începe în pasul al doilea. După regurile jocului și competențele de bază din etapa anterioară, primele principii ale tacticilor și jocului pozițional sunt acum în program.
Vom preda tehnici de atac și cum să câștigi material într-un mod inteligent. Tactica este foarte importantă într-un joc de șah.Posibilitățile tactice văzute de jucători avansați de șah provin de la un bun joc pozitional; în cazul studenților din etapa a doua acestea vin din neant. La acest nivel toate jocurile sunt decise de tactici, deci este logic să acorde o atenție deosebită acestei chestiuni. Faza pozițională este  mai puțin importantă la acest nivel decât tacticile. Problema este că, pentru a introduce chiar și cele mai simple concepte de poziție este un scop prea mare. Această introducere se face în a doua etapă, dar la început, este mai bine să se sublinieze elementele de poziție atunci când se analizează partide pentru copii.

" Pasul 2" constă dintr-un manual și 3 caiete de lucru.

• Manualul pentru antrenori de șah Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2 extra
• Caietul de lucru Pasul 2 plus                                                                                                                                                                                                                                          • Caietul Pasul 2 gândire înainte

    Manualul pentru antrenorii de șah Pasul 2

Articole introductive despre:

     Dezvoltarea copilului în șah
     Caracteristicile jocului copiilor
     Secvența  câștigării și pierderii de material
     Metode de predare
     Discutarea partidelor cu copii

Pentru studenți aproape totul este nou în a doua etapă. Acesta este motivul pentru care există un număr mai mic de lecții decât în celelalte etape.

Din cuprins:

1: Activity of pieces
  2: Double attack: queen (1)
  3: Double attack: queen (2)
  4: The pin
  5: Elimination of the defence
  6: The 3 golden rules
  7: Mate in two
  8: Double attack: knight
  9: Mating with the rook
10: Double attack: RBQK
11: Discovered attack
12: Defending against mate
13: The short notationSa invatam sah - Pasul 2 - Caiet de exercitii
Metoda Step by step / Pas cu Pas a fost dezvoltata de olandezii Rob Brunia si Cor van Wijgerden pentru a invata copiii sa joace sah. Un numar mare de scoli si cluburi de sah din Olanda, Belgia, Germania, Elvetia si Austria folosesc aceasta metoda pentru lectiile lor de sah.

Munca adevarata incepe în Pasul al doilea. Dupa insusirea regulilor jocului si competentelor de baza din etapa anterioara, primele principii ale tacticilor si jocului pozitional sunt acum in program.
Vom preda tehnici de atac si de castig material intr-un mod inteligent. Tactica este foarte importanta intr-un joc de sah.Posibilitatile tactice vazute de jucatorii avansati de sah provin de la un bun joc pozitional; in cazul studentilor din etapa a doua acestea vin din neant. La acest nivel toate jocurile sunt decise de tactici, deci este logic sa se acorde o atentie deosebita acestei chestiuni. Faza pozitionala este mai putin importanta la acest nivel decat tacticile. Problema este ca introducerea chiar si a celor mai simple concepte pozitionale se dovedeste a fi un obiectiv greu de atins. Aceasta introducere se face în a doua etapa, dar la inceput, este mai bine sa se sublinieze elementele pozitionale atunci cand se analizeaza partidele copiilor.

" Pasul 2" consta dintr-un manual si 5 caiete de lucru:
 • Manualul pentru antrenorii de sah Pasul 2
 • Caietul de lucru Pasul 2
 • Caietul de lucru Pasul 2 Extra
 • Caietul de lucru Pasul 2 Plus
 • Caietul Pasul 2 mix
 • Caietul de lucru Pasul 2 Thinking Ahead (”Gandire Inainte”)
Caietul de lucru Pasul 2
Alaturi de exercitii sunt memento-uri in caietul de lucru. Acestea sunt recapitulari scurte din materialul manualului pentru elevi.

Există 10 memento-uri:
 • Activitatea  pieselor
 • Obiectivele (de atac)
 • Atacul dublu : (cu) dama
 • Legarea
 • Eliminarea aparatorului
 • Regulile de aur (ale deschiderii)
 • Atacul dublu (cu celelalte piese)
 • Atacul prin descoperire
 • Apararea impotriva matului
 • Mutarea intermediara
Pe paginile ramase sunt 517 exercitii de rezolvat (excluzand desenele).

Learning chess - Step 2 PLUS - Workbook / Pasul 2 plus - Caiet de exercitii

Munca adevărată începe în pasul al doilea. După regurile jocului și competențele de bază din etapa anterioară, primele principii ale tacticilor și jocului pozițional sunt acum în program.
Vom învăța tehnici de atac și cum să câștigi material într-un mod inteligent. Tactica este foarte importantă într-un joc de șah.Posibilitățile tactice văzute de jucători avansați de șah provin de la un bun joc pozitional; în cazul studenților din etapa a doua acestea vin din neant. La acest nivel toate jocurile sunt decise de tactici, deci este logic să acorde o atenție deosebită acestei chestiuni. Faza pozițională este  mai puțin importantă la acest nivel decât tacticile. Problema este că, pentru a introduce chiar și cele mai simple concepte de poziție este un scop prea mare. Această introducere se face în a doua etapă, dar la început, este mai bine să se sublinieze elementele de poziție atunci când se analizează partide pentru copii.

" Pasul 2" constă dintr-un manual și 3 caiete de lucru.

• Manualul pentru antrenori de șah Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2 extra
• Caietul de lucru Pasul 2 plus                                                                                                                                                                                                                                              • Caietul Pasul 2 gândire înainte

Caietul de lucru Pasul 2 Plus

Intâlnim aici subiecte mai mult sau mai puțin noi:

 •  să dăm mat (mat într-o singură mutare cu șah dublu, amenințările de mat)
 •  finaluri de pioni
 •  Deschiderea
 •  Legal sau nelegal?
 •  Apărarea împotriva matului

  Aprofundarea materialelor deja introduse:
 •  Apărarea
 • Ieșirea din șah într-un mod viclean, alege capturarea corectă, apărarea împotriva pionilor liberi
 • Crearea matului
 • Crearea matului cu 2 piese, pozitii tipice de mat
 • remiza prin ”pat”
 • Forțarea patului, evitarea patului, patul ca armă, patul inevitabil
 • pioni liberi - valorificarea pionului liber si apărarea împotriva pionului liber
 • trasee de joc - exerciții pentru a îmbunătăți abilitățile (dă șah, alege traseul cel mai sigur, dă mat cât mai repede posibil, capturează toate piesele)


Learning chess - Step 2 EXTRA - Workbook / Pasul 2 extra - Caiet de exercitii

Munca adevărată începe în pasul al doilea. După regurile jocului și competențele de bază din etapa anterioară, primele principii ale tacticilor și jocului pozițional sunt acum în program.
Vom preda tehnici de atac și cum să câștigi material într-un mod inteligent. Tactica este foarte importantă într-un joc de șah.Posibilitățile tactice văzute de jucători avansați de șah provin de la un bun joc pozitional; în cazul studenților din etapa a doua acestea vin din neant. La acest nivel toate jocurile sunt decise de tactici, deci este logic să acorde o atenție deosebită acestei chestiuni. Faza pozițională este  mai puțin importantă la acest nivel decât tacticile. Problema este că, pentru a introduce chiar și cele mai simple concepte de poziție este un scop prea mare. Această introducere se face în a doua etapă, dar la început, este mai bine să se sublinieze elementele de poziție atunci când se analizează partide pentru copii.

" Pasul 2" constă dintr-un manual și 3 caiete de lucru.

• Manualul pentru antrenori de șah Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2 extra
• Caietul de lucru Pasul 2 plus                                                                                                                                                                                                                                             • Caietul Pasul 2 gândire înainte

Caietul de lucru Pasul 2 Extra

Caietul de lucru extra cuprinde 54 de pagini cu exerciții,ceea ce înseamnă 54x12=648-31 (diagrame) rezultă 617 poziții.

Există, de asemenea, un paragraf cu sugestii cum să procedezi la testele mixte .

La început caietul începe cu exerciții familiare din caietul Pasul 2 și câteva din primul pas la cel mai înalt nivel:

 • Ieșirea din șah
 • Mat într-o mutare
 • Dublu atac:regina
 • Străpungerea
 • Eliminarea apărătorului: alungarea apărării + avantaj material
 • Eliminarea apărătorului: îndepărtarea apărătorului + avantaj material
 • Eliminarea apărătorului: capturarea apărătorului + avantaj material
 • Mat în două mutări: diferite poziții tipice  de mat
 • Dublul atac: regele
 • Dublu atac:tura,nebunul sau pionul
 • Dublu atac:cooperarea a două piese
 • Atacul prin descoperire
 • Apărarea împotriva matului

 Ultimele 26 de pagini contin teste.

 Step 2 - Mix
În cartea de lucru mix se află 61 de pagini cu exerciții, ceea ce înseamnă până la 61x12 = 732-14 (desene e.o) = 718 puzzle-uri.
 
Temele sunt cunoscute de la Step 2, Step 2 plus, Step  2 extra. Un registru care conține exerciții cu o sarcină "simplă": jucați cea mai bună mutare. Ca într-un joc real, nu știți dacă puteți câștiga sau dacă trebuie să vă apărați. Mai întâi, uitati-va la ce se întâmplă? Care sunt obiectivele pe care le puteți exploata? Care este adversarul care amenință?  Pe scurt, tot felul de lucruri.

Stepping stones 2

Caietul de lucru pentru Pasul 1 – Step 1 Workbook - este adesea folosit pentru copiii foarte mici. Este posibil, dar nu este ideal. Nu este surprinzător, deoarece metoda step-by-step a fost dezvoltată în 1987 pentru copiii de la vârsta de 9 ani.

Tendința este însă ca copiii să învețe să joace șah de la o vârstă cât mai mică. Pentru copii de la vârsta de 6 ani aproximativ, două caiete de lucru speciale au apărut (Stepping stones) unde exercițiile  sunt adaptate pentru acest grup de vârstă.

În mod obișnuit, conținutul acestor caiete de lucru se suprapun parțial în  Pasul 1 (Step 1). Prima parte a Stepping stones corespunde cu lecțilei de la 1 până la 6 din manual, partea a doua începe cu matul.

Care sunt diferențele față de caietul de lucru obișnuit din Step 1 (Step 1 Workbook)?

 •  diagrame mai mari
 •  6 diagrame pe o pagină
 •  aproape niciun text
 •  fără memento-uri
 •  exerciții de ușoare
 • diferite tipuri de puzzle-uri
 • notațiile nu sunt necesare
 •  unele subiecte sunt împărțite


Instructorii (frecvent părinții deasemenea) trebuie să se bazeze pe manualul din primul pas. În noul capitol adăugat vor fi adăugate  predarea șahului pentru copiii foarte mici. Mai mult decât atât, acesta va conține informații cum să se ocupe cu fiecare pagină a caietului de lucru și care sunt dificultățiile așteptate.Learning chess - Workbook Step 2 thinking ahead - Caiet de exercitii

Munca adevărată începe în pasul al doilea. După regurile jocului și competențele de bază din etapa anterioară, primele principii ale tacticilor și jocului pozițional sunt acum în program.
Vom preda tehnici de atac și cum să câștigi material într-un mod inteligent. Tactica este foarte importantă într-un joc de șah.Posibilitățile tactice văzute de jucători avansați de șah provin de la un bun joc pozitional; în cazul studenților din etapa a doua acestea vin din neant. La acest nivel toate jocurile sunt decise de tactici, deci este logic să acorde o atenție deosebită acestei chestiuni. Faza pozițională este  mai puțin importantă la acest nivel decât tacticile. Problema este că, pentru a introduce chiar și cele mai simple concepte de poziție este un scop prea mare. Această introducere se face în a doua etapă, dar la început, este mai bine să se sublinieze elementele de poziție atunci când se analizează jocuri pentru copii.

" Pasul 2" constă dintr-un manual și 3 caiete de lucru.

• Manualul pentru antrenori de șah Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2
• Caietul de lucru Pasul 2 extra
• Caietul de lucru Pasul 2 plus                                                                                                                                                                                                                                                • Caietul Pasul 2 gândire înainte

Caietul de lucru Pasul 2 Thinking ahead - ”Gândește înainte”

Primul caiet de lucru a unei serii suplimentare: Thinking ahead - gândire înainte. Boris Friesen este co-autor.
În caietul de lucru, veți găsi memento-uri și exerciții.Genul de exercitii sunt diferite și mai diverse decât în alte caiete de lucru. Cu toate acestea, temele de la pasul 2 vor fi familiare.
Cel mai bun moment pentru a introduce caietul de lucru este, după pasul 2 plus. Pentru studenții din pasul 3, care omit cărțile suplimentare și plus caietul de lucru este adecvat pentru a ridica abilitățile lor. Desigur, puteți introduce unele exerciții din carte în timp ce încă lucrați în caietul de lucru de bază din etapa 2.Step 3 - Manual for chess trainers

Pentru a continua cu a treia etapă, cunoștințele de la etapa a doua sunt esențiale, dar în afară de asta pasul trei nu este foarte greu.

Problemele de tactica sunt relativ simple și, de asemenea, lecțiile despre apărarea împotriva procedeelor tactice nu ar trebui să provoace probleme. Numai capcanele sunt un pic înșelătoare. Acesta pot fi comparate cu matul, dar acum în loc de rege altă piesă este victima.

Mai mult decât atât, o atenție importantă este acordată primelor finaluri de pioni. Pentru unii elevi, este o joacă de copil, dar pentru cei care au încă probleme cu controlul în spațiu, este o luptă dură.

În acest pas vom începe să învățăm abilitățile de sprijin . Una dintre ele este "gândirea înainte". Studentul calculează în cap posibilitățile și vizualizează (încearcă să-și imagineze), noua situație care rezultă de pe tabla de șah. Comanda acestei abilități poate fi diferită foarte mult de la elev la elev.

"A treia etapă" constă dintr-un manual și caietele de lucru.
• Manual pentru antrenori de șah Etapa 3
• Caietul de lucru Pasul 3
• Caietul de lucru Pasul 3 extra
• Caietul de lucru Pasul 3 plus

 

Manualul pentru antrenori de șah Pasul 3

Cuprins:

Articole introductive despre:

 • Gândirea înainte
 • Cunoaștere și abilități
 • Teme de casă
 • Partide de antrenament
 • Discutarea partidelor
 • Ajutor
 • Sisteme de competiție

Apoi 17 lecții care urmăresc:

 1. Completarea deschiderilor
 2. Șahul dublu și șahul prin descoperire
 3. Atacul asupra unei piese legate
 4. Mat în două mutări
 5. Regulapătratului
 6. Eliminarea apărătorului
 7. Apărarea împotriva atacului dublu
 8. Mini plan
 9. Remiza
 10. Atacul cu raze X
 11. Deschiderea
 12. Apărarea împotriva legării
 13. Mobilitate
 14. Câmpuri critice (1)
 15. Piese legate
 16. Amenințări
 17. Câmpuri critice (2)

14 lecții viitoare pentru caietul 3 Plus:

1+:  Efectele X-ray

2+:  Piesa legată

3+:  Pion marginal

4+:  Mutarea intermediară

5+:  Vulnerabilitatea în deschideri

6+:  Mini Planuri 

7+:  Matul

8+:  Eliminarea apărătorului

9+:  Sub promovarea

10+:Dezvoltarea

11+:Legarea

12+:Apărarea împotriva matului

13+:Regula pătratului

14+:Atacul prin descoperire

 Learning chess - Step 3 - Workbook / Pasul 3 - Caiet de exercitii

Pasul 3

Pentru a continua cu a treia etapă, cunoștințele de la etapa a doua sunt esențiale, dar în afară de asta pasul trei nu este foarte greu.

Problemele de tactica sunt relativ simple și, de asemenea, lecțiile despre apărarea împotriva procedeelor tactice nu ar trebui să provoace probleme. Numai capcanele sunt un pic înșelătoare. Acesta pot fi comparate cu matul, dar acum în loc de rege altă piesă este victima.

Mai mult decât atât, o atenție importantă este acordată primelor finaluri de pioni. Pentru unii elevi, este o joacă de copil, dar pentru cei care au încă probleme cu controlul în spațiu, este o luptă dură.

În acest pas vom începe să învățăm abilitățile de sprijin . Una dintre ele este "gândirea înainte". Studentul calculează în cap posibilitățile și vizualizează (încearcă să-și imagineze), noua situație care rezultă de pe tabla de șah. Comanda acestei abilități poate fi diferită foarte mult de la elev la elev.

"A treia etapă" constă dintr-un manual și caietele de lucru.
• Manual pentru antrenori de șah Etapa 3
• Caietul de lucru Pasul 3
• Caietul de lucru Pasul 3 extra
• Caietul de lucru Pasul 3 plus

Caietul de lucru Pasul 3

Alături de exerciții sunt memento-uri în caietul de exerciții. Acestea sunt recapitulări  scurte din materialul cuprins în manualul pentru elevi.

Există 12 memento-uri

 •   șahul prin descoperire și șahul dublu
 •   Atacul unei piese legate
 •   Accesul și pozițiile tipice de mat
 •   Final de pioni: regula pătratului
 •   Eliminarea apărătorilor
 •   Apărarea împotriva atacului dublu
 •   Remiză
 •   Atacul cu Raze X
 •   Apărarea împotriva legării
 •   Mobilitatea
 •   Cîmpuri critice
 •   O piesă legată nu este un apărător bun

  Pe cele 43 de pagini rămase există întotdeauna 12 diagrame pe o pagină. Asta înseamnă un număr total de 43x12-27 (diagrame) = 489 de poziți.


Learning chess - Step 3 PLUS - Workbook / Pasul 3 plus - Caiet de exercitii

Pentru a continua cu a treia etapă, cunoștințele de la etapa a doua sunt esențiale, dar în afară de asta pasul trei nu este foarte greu.

Problemele de tactica sunt relativ simple și, de asemenea, lecțiile despre apărarea împotriva procedeelor tactice nu ar trebui să provoace probleme. Numai capcanele sunt un pic înșelătoare. Acesta pot fi comparate cu matul, dar acum în loc de rege altă piesă este victima.

Mai mult decât atât, o atenție importantă este acordată primelor finaluri de pioni. Pentru unii elevi, este o joacă de copil, dar pentru cei care au încă probleme cu controlul în spațiu, este o luptă dură.

În acest pas vom începe să învățăm abilitățile de sprijin . Una dintre ele este "gândirea înainte". Studentul calculează în cap posibilitățile și vizualizează (încearcă să-și imagineze), noua situație care rezultă de pe tabla de șah. Comanda acestei abilități poate fi diferită foarte mult de la elev la elev.

"A treia etapă" constă dintr-un manual și caietele de lucru.
• Manual pentru antrenori de șah Etapa 3
• Caietul de lucru Pasul 3
• Caietul de lucru Pasul 3 extra
• Caietul de lucru Pasul 3 plus

Caietul de lucru Pasul 3 Plus

Subiecte mai mult sau mai puțin noi

 • Transformarea în altă piesă decât dama
 • mutare intermediară
 • pion marginal

Aprofundarea materialului deja introdus:

Mini planuri

Activarea unei piese,creșterea activității, îmbunătățirea structurii de pioni, exploatarea vulnerabilităților

 • Eliminarea apărătorului

Eliminarea a două apărări cu doar o singură piesă,eliminarea a doi apărători în acelaș timp și alungarea apărătorului supraincărcat (cu două roluri)

 • Matul

Aducerea în joc a urmăritorului, gardianului și ajutorului

 • Deschiderea

Dezvoltarea și bine cunoscutele combinații de deschideri

 • Razele X

Razele X ca un ajutor în alte combinații și protecția  de razele x

 • Defensiva împotriva matului

Un material în plus la lecția din Pasul 2

 • Piesa legată

Combinații care se folosesc de legătură

 • Regula pătratului

O lecție adițională la lecția din Pasul 3

 • Atacul prin descoperire

Forme speciale:mutarea intermediară(între mutări), eliminarea defensivei sau capcanele

 

 

 Learning chess - Step 3 EXTRA - Workbook / Pasul 3 extra - Caiet de exercitii

Pentru a continua cu a treia etapă, cunoștințele de la etapa a doua sunt esențiale, dar în afară de asta pasul trei nu este foarte greu.

Problemele de tactica sunt relativ simple și, de asemenea, lecțiile despre apărarea împotriva procedeelor tactice nu ar trebui să provoace probleme. Numai capcanele sunt un pic înșelătoare. Acesta pot fi comparate cu matul, dar acum în loc de rege altă piesă este victima.

Mai mult decât atât, o atenție importantă este acordată primelor finaluri de pioni. Pentru unii elevi, este o joacă de copil, dar pentru cei care au încă probleme cu controlul în spațiu, este o luptă dură.

În acest pas vom începe să învățăm abilitățile de sprijin . Una dintre ele este "gândirea înainte". Studentul calculează în cap posibilitățile și vizualizează (încearcă să-și imagineze), noua situație care rezultă de pe tabla de șah. Comanda acestei abilități poate fi diferită foarte mult de la elev la elev.

"A treia etapă" constă dintr-un manual și caietele de lucru.
• Manual pentru antrenori de șah Etapa 3
• Caietul de lucru Pasul 3
• Caietul de lucru Pasul 3 extra
• Caietul de lucru Pasul 3 plus

Caietul de lucru Pasul 3 Extra

 În Step 3 Woerbook Extra sunt 54 de pagini cu exerciții, ceea ce înseamnă mai puțin de 54x12 = 648 - 25 (desene) = 619 de poziți. La început vor fi exercițiile cu elemente familiare din Step 3:

 • Sahul dublu
 • Legarea
 • Atacul dublu
 • Atacul prin descoperire
 • Apărarea împotriva unui atac dublu
 • Apărarea împotriva unei legaturi
 • Remiza
 • Eliminarea apărării (capturarea, atragerea, îndepărtarea)

  Ultimele 26 de pagini conține teste. Există, de asemenea, un memento cu sugestii cum să procedezi cu testele.

 Step 3 - Mix
În Step 3- mix se regasesc 62 de pagini cu exerciții, ceea ce înseamnă până la 62x12 = 648-18 (desene e.o) = 726 de puzzle-uri.
Temele sunt cele cunoscute din Step 3, Step  3 plus si Step 3 extra. Un registru care conține exerciții cu o sarcină "simplă": jucați cea mai bună mișcare. Ca într-un joc real, nu știți dacă puteți câștiga sau dacă trebuie să vă apărați. Mai întâi, uitati-va la ce se întâmplă? Poti sa dai mat? Esti posibil câștigător? Iti sunt piesele în pericol? Pe scurt, tot felul de supozitii.

Learning Chess - Workbook - Step 3 Thinking Ahead - Caiet de exercitii
Incepand cu titlul, acest caiet de exercitii va indica faptul ca va trebui sa ganditi.
Procesul de de gandire incepe cu privirea atenta a pozitiei. Intrebari precum : ” Ce stim despre pozitie ? ” , ” Ce se va schimba in pozitie dupa mutarile indicate sub diagrama ? ” va vor ajuta sa rezolvati exercitiile corect. Daca exercitiile au o tema clar tactica puteti aplica strategia de cautare a solutiei pe care ati invatat-o in cartile si caietele anterioare din seria de Step- uri .
Caietul contine si exercitii fara diagrame . Vi se vor indica piesele si coordonatele lor . Trebuie sa rezolvati problema in minte, vizualizand-o, fara sa sa asezati piesele pe tabla.
O sugestie ar putea fi sa revedeti o parte din ” Step 2 Thinking Ahead ” inainte de a incepe acest caiet .

Step 4 - Manual for chess trainers

Nivelul de dificultate al materialului din al patrulea pas este mai mare decât cel din pasul trei. În principal este consecința creșterii numărului de mutări necesare pentru rezolvarea exercițiilor. Cele mai multe dintre subiecte necesită soluții care sunt 2,5 mutări mai în profunzime: albul mută, negrul răspunde, albul mută, negrul mută și el, albut loveste decisiv. De aceea este necesară o bună cunoaștere și o aplicare a subiectelor din al treilea pas.

Tacticile sunt dominate în mare măsură de mutări pregătitoare. Atacul imediat nu funcționează încă și o acțiune pregătitoare este necesară. Toate subiectele existente sunt tratate: atragerea, eliminarea apărării, îndepărtarea etc.

Treptat, aspectele poziționale urmează să joace un rol din ce în ce mai mare (dar încă modest) la partidele elevilor din pasul 4 (Step 4). Cel mai bun mod de a introduce acest tip de subiecte vagi este de a utiliza Finalurile de joc. Lecțiile despre avantajele materiale și strategiile Finalurilor de joc conțin mai multe probleme strategice. Mai mult, lecția despre pionii slabi face studenții conștienți de a fi un pic mai atenți  în timp ce își mută pionii. Același lucru este valabil și pentru lecția despre deschidere.
Oricum, rămâne cel mai bine să tratăm factorii de poziție în timp ce comentăm jocurile studenților.

 ”Pasul 4” conține un manual și caiete de lucru

 • Manualul pentru antrenori de șah Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4 Extra
 • Caietul de lucru Pasul 4 Plus

 Manualul pentru antrenori de șah Pasul 4

 Cuprins:

Subiecte introductive despre

 • Subiectul despre material
 • Partide de șah
 • Gândirea înainte
 • Ajutor
 • Aplicarea cunoștințelor
 • Tranziția seniorilor
 • Analizarea unei poziții

Pe lângă,17 lecți care se confruntă cu:

 1. 1.      Advantajul în deschideri
 2. 2.      Interferența
 3. 3.      Atragerea
 4. 4.      Blocajul
 5. 5.      Gândirea înainte
 6. 6.      Plasarea piesei în față și în spatele piesei
 7. 7.      Trecerea pionului
 8. 8.      Eliminarea apărări
 9. 9.      Magnetul
 10. 10.  Pioni slabi
 11. 11.  Advantaj material
 12. 12.  Urmărirea și alungarea
 13. 13.  Atacul la rege
 14. 14.  Linia a șaptea
 15. 15.  Strategia Finalurilor de joc
 16. 16.  Compensația
 17. 17.  Dama impotriva pionului
   

Lecții din caietul de lucru Plus

1+:  Atacarea regelui

2+:  Vulnerabilitatea în deschideri

3+:  Interferența

4+:  Blocajul

5+:  Remiza

6+:  Capcana

7+:  Mini-planurile

8+:  Finaluri de pion

9+:  Descoperirea atacului

10+:Tehnica finalurilor de joc

Probleme de șahLearning chess - Step 4 - Workbook / Pasul 4 - Caiet de exercitii

Nivelul de dificultate al materialului din al patrulea pas este mai mare decât cel din pasul trei. În principal este consecința creșterii numărului de mutări necesare pentru rezolvarea exercițiilor. Cele mai multe dintre subiecte necesită soluții care sunt 2,5 mutări mai în profunzime: albul mută, negrul răspunde, albul mută, negrul mută și el, albut loveste decisiv. De aceea este necesară o bună cunoaștere și o aplicare a subiectelor din al treilea pas.

Tacticile sunt dominate în mare măsură de mutări pregătitoare. Atacul imediat nu funcționează încă și o acțiune pregătitoare este necesară. Toate subiectele existente sunt tratate: atragerea, eliminarea apărării, îndepărtarea etc.

Treptat, aspectele poziționale urmează să joace un rol din ce în ce mai mare (dar încă modest) la partidele elevilor din pasul 4 (Step 4). Cel mai bun mod de a introduce acest tip de subiecte vagi este de a utiliza Finalurile de joc. Lecțiile despre avantajele materiale și strategiile Finalurilor de joc conțin mai multe probleme strategice. Mai mult, lecția despre pionii slabi face studenții conștienți de a fi un pic mai atenți  în timp ce își mută pionii. Același lucru este valabil și pentru lecția despre deschidere.
Oricum, rămâne cel mai bine să tratăm factorii de poziție în timp ce comentăm jocurile studenților.

 ”Pasul 4” conține un manual și caiete de lucru

 • Manualul pentru antrenori de șah Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4 Extra
 • Caietul de lucru Pasul 4 Plus

Caietul de lucru Pasul 4

Pe lângă exerciții sunt deasemenea memento-uri  în caietul de lucru.Sunt scurte recapitulări ale lecților din manualul studentului

Sunt 11 memento-uri:

 • Eliminarea apărări:interferența
 • Dublul atac:ademenirea
 • Eliminarea apărări:blocarea
 • Fixarea:plasarea în față sau în spate a unei piese
 • Dublul atac:eliminarea apărări
 • Dublul atac:urmărirea și atacarea
 • Atacarea regelui rocat
 • Linia a 7-a
 • Strategia finalurilor de pioni
 • Dublul atac:compensarea
 • Regină contra pioni

Pe  fiecare din cele 48 de pagini sunt întodeauna 12 exerciții pe o pagină.Asta însemnă un număr total de 48x12-27(diagrame)=539 poziți.

Cât de bune sunt abilitățile tale de atacator?

Problemele exercițiilor sunt dezbătute în manual.Learning chess - Step 4 EXTRA - Workbook / Pasul 4 extra - Caiet de exercitii

Nivelul de dificultate al materialului din al patrulea pas este mai mare decât cel din pasul trei. În principal este consecința creșterii numărului de mutări necesare pentru rezolvarea exercițiilor. Cele mai multe dintre subiecte necesită soluții care sunt 2,5 mutări mai în profunzime: albul mută, negrul răspunde, albul mută, negrul mută și el, albut loveste decisiv. De aceea este necesară o bună cunoaștere și o aplicare a subiectelor din al treilea pas.

Tacticile sunt dominate în mare măsură de mutări pregătitoare. Atacul imediat nu funcționează încă și o acțiune pregătitoare este necesară. Toate subiectele existente sunt tratate: atragerea, eliminarea apărării, îndepărtarea etc.

Treptat, aspectele poziționale urmează să joace un rol din ce în ce mai mare (dar încă modest) la partidele elevilor din pasul 4 (Step 4). Cel mai bun mod de a introduce acest tip de subiecte vagi este de a utiliza Finalurile de joc. Lecțiile despre avantajele materiale și strategiile Finalurilor de joc conțin mai multe probleme strategice. Mai mult, lecția despre pionii slabi face studenții conștienți de a fi un pic mai atenți  în timp ce își mută pionii. Același lucru este valabil și pentru lecția despre deschidere.
Oricum, rămâne cel mai bine să tratăm factorii de poziție în timp ce comentăm jocurile studenților.

 ”Pasul 4” conține un manual și caiete de lucru

 • Manualul pentru antrenori de șah Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4 Extra
 • Caietul de lucru Pasul 4 Plus

Caietul de lucru Pasul 4 Extra

În caietul de lucru extra sunt 54 de pagini cu exerciții,ceea ce înseamnă la fel de mult ca 54x12=648-31(desene)=617 poziții.

La început aduce exerciții cu subiecte familiare din Pasul 4:

 • Eliminarea apărări:interferența
 • Dublul atac: atragerea
 • Eliminarea apărării: blocarea
 • Fixarea:plasarea în față sau în spate a unei piese
 • Pion liber
 • Dublul atac:eliminarea apărării
 • Magnetul
 • Dublul atac:urmărirea și atingerea scopului
 • Atacarea regelui
 • Eliminarea apărări(capturarea,ademenirea departe,urmărirea departe)
 • Linia a 7-a
 • Dublul atac:clarificarea

În plus câteva subiecte din pasul trecut,dar mult mai dificile.

Ultimele 26 de pagini conțin teste.Memetouri-le ne ghidează în rezolvarea problemelor care nu au o temă anume.Learning chess - Step 4PLUS - Workbook / Pasul 4 plus - Caiet de exercitii

Nivelul de dificultate al materialului din al patrulea pas este mai mare decât cel din pasul trei. În principal este consecința creșterii numărului de mutări necesare pentru rezolvarea exercițiilor. Cele mai multe dintre subiecte necesită soluții care sunt 2,5 mutări mai în profunzime: albul mută, negrul răspunde, albul mută, negrul mută și el, albut loveste decisiv. De aceea este necesară o bună cunoaștere și o aplicare a subiectelor din al treilea pas.

Tacticile sunt dominate în mare măsură de mutări pregătitoare. Atacul imediat nu funcționează încă și o acțiune pregătitoare este necesară. Toate subiectele existente sunt tratate: atragerea, eliminarea apărării, îndepărtarea etc.

Treptat, aspectele poziționale urmează să joace un rol din ce în ce mai mare (dar încă modest) la partidele elevilor din pasul 4 (Step 4). Cel mai bun mod de a introduce acest tip de subiecte vagi este de a utiliza Finalurile de joc. Lecțiile despre avantajele materiale și strategiile Finalurilor de joc conțin mai multe probleme strategice. Mai mult, lecția despre pionii slabi face studenții conștienți de a fi un pic mai atenți  în timp ce își mută pionii. Același lucru este valabil și pentru lecția despre deschidere.
Oricum, rămâne cel mai bine să tratăm factorii de poziție în timp ce comentăm jocurile studenților.

 ”Pasul 4” conține un manual și caiete de lucru

 • Manualul pentru antrenori de șah Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4
 • Caietul de lucru Pasul 4 Extra
 • Caietul de lucru Pasul 4 Plus

Caietul de lucru Pasul 4 Plus

Mai mult sau mai puțin subiecte:

 • Capcana                                                                                                                                                                                                                                                                           Mutarea pregătitoare(ademenirea,eliminarea apărării,urmărirea,prinderea și clarificarea)
 • Deschiderea                                                                                                                                                                                                                                                        Vulnerabilitatea în deschideri
 • Mini-planuri                                                                                                                                                                                                                                                                           Poziția în deschideri
 • Rezolvarea problemelor                                                                                                                                                                                                                                               Un jucător obișnuit de șah stă departe de problemele de șah,dar ele sunt valoroase!Nu trece peste ele!

Aprofundarea materialului deja introdus

 • Mini-planuri                                                                                                                                                                                                                                                                Activarea unei piesei,exploatarea vulnerabilități
 • Atacarea regelui                                                                                                                                                                                                                                                                 Cooperarea cu regina/nebunul și regina/regele;deschiderea isteață și deschideri istețe
 • Remiza                                                                                                                                                                                                                                                                                      Evitarea patului,insuficiența materialului,șahul etern
 • Blocarea și interferența                                                                                                                                                                                                                                       Mutările pregătitoare urmărirea și ademenirea
 • Descoperirea atacului
 • Tehnica jocului de final

Strategie,tactici și vulerabilitate în finalurile de joc.Tehnică,defensivă și pionul turn.Step 4 - Mix
In manualul de lucru sunt de 62 de pagini cu exerciții, ceea ce înseamnă până la 62x12 = 648-17 (desene e.o) = 727 de puzzle-uri.
Temele sunt cunoscute de la pasul 4, pasul 4 plus și pașii inferiori. Un registru care conține exerciții cu o sarcină "simplă": jucați cea mai bună mutare. Ca într-un joc real, nu știți dacă puteți câștiga sau dacă trebuie să vă apărați. Mai întâi, uitati-va la ce se întâmplă? Care sunt obiectivele pe care le puteți exploata? Care este adversarul care amenință?

Step 5 - Manual for chess trainers

Pasul 5 este ultimul manual din seria ”Step by Step” destinate pentru predarea în grup. Din păcate, numărul de studenți care ajung la pasul 5 nu este așa de mare. În această etapă atenția pentru tactica este mai mică decât în Pasii anteriori, cu toate acestea, tactica trebuie sa continue sa aibe un rol important în  partidele elevilor. Pentru elevii pasului 5, aspectele  poziționale încep să joace un rol mai important. Lecțiile despre structura pionilor, linia a 7-a, câmpuri tari si coloane deschise conțin mai multe aspecte strategice.

Jocul în conformitate cu un plan este important în șah,tocmai acesta este motivul pentru care planul de joc  este discutat în câteva lecții despre finaluri. Ele ne arată cât de importantă este cooperarea  pieselor și cât de relativă poate fi valoarea pieselor. Lecția "Apărarea" acordă  atenție unor aspecte pe care  aproape de toți elevii le  utilizează insuficient.

"Al cincelea pas" constă într-un manual și caietele de lucru:

 • Manualul pentru antrenori de șah Pasul 5
 • Caietul de lucru Pasul 5
 • Caietul de lucru Pasul 5 extra
 • Caietul de lucru Pasul 5 plus

 

Manualul pentru antrenori de șah Pasul 5

Manualul Step 5 este de un mare ajutor pentru antrenor, fie el si experimentat. Lectii gata pregatite, sfaturi despre modul de folosire a caietelor de exercitii, cum sa ajuti studentii etc. Aproape totul se poate gasi aici.

Cuprins:

Lecții introductive despre

 • material
 • Ghidarea elevului
 • Dezvoltarea individuală
 • Ajutor
 • Analizarea poziției
 • Găsirea unei mutări bune
 • Antrenamentul

 Pasul 5 conține 16 lecți:

 1. Material și timp
 2. Matul
 3. Strapungerea
 4. Folosirea pionilor
 5. Cursa pionilor
 6. Linia a 7-a
 7. Atacul prin descoperire
 8. Legarea
 9. Deschiderea
 10. Tură contra pion
 11. Campuri tari
 12. Apărarea
 13. Final de turnuri
 14. Atacul la rege
 15. Coloane deschise
 16. Remiza

 Learning chess - Step 5 - Workbook / Pasul 5 - Caiet de exercitii

Pasul 5 este ultimul manual din seria ”Step by Step” destinate pentru predarea în grup. Din păcate, numărul de studenți care ajung la pasul 5 nu este așa de mare. În această etapă atenția pentru tactica este mai mică decât în Pasii anteriori, cu toate acestea, tactica trebuie sa continue sa aibe un rol important în  partidele elevilor. Pentru elevii pasului 5, aspectele  poziționale încep să joace un rol mai important. Lecțiile despre structura pionilor, linia a 7-a, câmpuri tari si coloane deschise conțin mai multe aspecte strategice.

Jocul în conformitate cu un plan este important în șah,tocmai acesta este motivul pentru care planul de joc  este discutat în câteva lecții despre finaluri. Ele ne arată cât de importantă este cooperarea  pieselor și cât de relativă poate fi valoarea pieselor. Lecția "Apărarea" acordă  atenție unor aspecte pe care  aproape de toți elevii le  utilizează insuficient.

"Al cincelea pas" constă într-un manual și caietele de lucru:

 • Manualul pentru antrenori de șah Pasul 5
 • Caietul de lucru Pasul 5
 • Caietul de lucru Pasul 5 extra
 • Caietul de lucru Pasul 5 plus

 Caietul de lucru Pasul 5 – Workbook Step 5

 Alături de exerciții gasim de asemenea, memento-uri, în caietul de lucru. Acestea sunt  scurte recapitulări ale  lecțiilor din manual. Sunt 11 memento-uri:

 • Material și timpul
 • Folosirea pionilor
 • Cursa pionilor
 • Atacul prin descoperire
 • Tură contra pion
 • Avanpostul
 • Apararea
 • Finaluri de turn
 • Coloane deschise
 • Remiza
 • Nebunul greșit

Rămân 44 de pagini cu cate 12 exerciții pe o pagină. Asta înseamnă un număr total de 44x12-23(desene)= 505 pozițiLearning chess - Step 5PLUS - Workbook / Pasul 5 plus - Caiet de exercitii

Pasul 5 este ultimul manual din seria ”Step by Step” destinate pentru predarea în grup. Din păcate, numărul de studenți care ajung la pasul 5 nu este așa de mare. În această etapă atenția pentru tactica este mai mică decât în Pasii anteriori, cu toate acestea, tactica trebuie sa continue sa aibe un rol important în  partidele elevilor. Pentru elevii pasului 5, aspectele  poziționale încep să joace un rol mai important. Lecțiile despre structura pionilor, linia a 7-a, câmpuri tari si coloane deschise conțin mai multe aspecte strategice.

Jocul în conformitate cu un plan este important în șah,tocmai acesta este motivul pentru care planul de joc  este discutat în câteva lecții despre finaluri. Ele ne arată cât de importantă este cooperarea  pieselor și cât de relativă poate fi valoarea pieselor. Lecția "Apărarea" acordă  atenție unor aspecte pe care  aproape de toți elevii le  utilizează insuficient.

"Al cincelea pas" constă într-un manual și caietele de lucru:

 • Manualul pentru antrenori de șah Pasul 5
 • Caietul de lucru Pasul 5
 • Caietul de lucru Pasul 5 extra

Caietul de lucru Pasul 5 plus

Pentru cei mai multi antrenori, numarul de exercitii din caietele de lucru normale sunt suficiente, dar nu pentru toti. De multi ani, acestia au cerut exercitii suplimentare. De aceea au aparut alaturi de caietele deexercitii de la fiecare pas, cele extra si plus . Elevii vor putea rezolva mai multe exercitii la aproape acelasi nivel si in consecinta sa ramana ocupati la acelasi pas (Step) o perioada mai lunga de timp. E important ca dificultatea nivelului sa nu urceptrea repede. In acest fel poate fi prevenita problema trecerii prea rapide la urmatorul pas (step).

Caietul de lucru PLUS contine in general subiecte noi, subiecte carora le-a fost acordata o prea putina atentie in caietele de exercitii normale datorita lipsei de spatiu, tratarea mai pe larg a temelor importante, subiecte din stepuri anterioare dar la un nivel mai inalt

Caietul de lucru Pasul 5 plus


Teme mai mult sau mai putn noi:

 • Regele in centru
 • Finaluri de Dama
 • Legarea
 • Nebun contra pion
 • zugzwang

Aprofundarea materialului deja introdus:

 • Mini planuri - deschiderea poziției, piesele pe campuri mai bune
 • Finaluri de pion - Pionul marginal, jocul cu tempo,apărarea
 • Nebunul rau - Poziția de câștig sau remiză
 • Vulnerabilitatea - Exploatarea vulnerabilități
 • Apărarea - Apărarea împotriva amenințărilor,pionul trecut,atacarea regelui


Learning chess - Step 5 EXTRA - Workbook / Pasul 5 extra - Caiet de exercitii
Pentru cei mai multi antrenori, numarul de exercitii din caietele de lucru normale sunt suficiente, dar nu pentru toti. De multi ani, acestia au cerut exercitii suplimentare. De aceea au aparut alaturi de caietele de exercitii de la fiecare pas, cele extra,plus,mix si thinking ahead. Elevii vor putea rezolva mai multe exercitii la aproape acelasi nivel si in consecinta sa ramana ocupati la acelasi pas (Step) o perioada mai lunga de timp. E important ca dificultatea nivelului sa nu urce prea repede. In acest fel poate fi prevenita problema trecerii prea rapide la urmatorul pas (step).

Caietul de execitii Step 5 Extra este o varianta in 4 limbi ( inclusiv in engleza ) a celei anterioare. Caietul are acum 112 pagini din care 110 pagini cu exercitii adica 110 x 12=1320 - 49 (desene)= 1271 de pozitii.
In primul rand caietul contine exercitii din tematica acoperita in Step 5 ( dar si exemple din step-urile anterioare cu un grad de dificultate mai ridicat ) :
- Tactica : matul, atacul dublu, eliminarea apararii, legarea, atacul prin descoperire, prinderea piesei
- Final : finaluri de pioni, finaluri de turnuri, finaluri de dame, finaluri de nebuni, finaluri de cai, figuri vs pioni, nebun vs turn,          pioni liberi,cooperarea dintre diferite perechi de figuri
- Aparare : obtinerea remizei ( patul, materialul insuficient, sahul etern ), apararea amenintarilor de mat, de atac la rege, de          pioni liberi si a altor amenintari
- Strategie : coloane deschise, camp tare
- Tematica : atacul regelui, linia a saptea
- Probleme : matul in doua mutari

 Ultimele 26 de pagini contin teste

Step 5 - Mix
In manualul de lucru sunt de 62 de pagini cu exerciții, ceea ce înseamnă până la 62x12 = 648-17 (desene e.o) = 728 de puzzle-uri.
Temele sunt cunoscute de la pasul 5, pasul 5 plus și Pasul 5 extra. Un registru care conține exerciții cu o sarcină "simplă": jucați cea mai bună mutare. Ca într-un joc real, nu știți dacă puteți câștiga sau dacă trebuie să vă apărați. Mai întâi, uitati-va la ce se întâmplă? Care sunt obiectivele pe care le puteți exploata? Care este adversarul care amenință?

Step 6 - Manual for independent learners / Pasul 6-Manual pentru studiu individual

Nu sunt atât de mulți antrenori de șah pentru etapele superioare și cu siguranță nu și pentru Pasul 6. De aceea, manualul Pasul 6 diferă de cele anterioare. Grupul țintă s-a schimbat pentru Pasul 6. Aceasta carte nu este un manual pentru antrenori, ci este un manual de auto-învățare pentru oricine este interesat, cu alte cuvinte, este pentru cel care învață independent. La ce ar trebui să vă așteptati? Nivelul de dificultate al materialului este doar cu o treaptă mai mare decât în etapa anterioară. Strategia este un subiect care va fi abordat în profunzime. Este un subiect care este dificil pentru toată lumea, întotdeauna, și mai presus de toate o regăsim în exercițiile din caietul de lucru. Vei avea de rezolvat de asemenea multe exercitii de Finaluri de joc în multele capitole din acest Pas. Studiul unor astfel de exerciții este deosebit de important pentru îmbunătățirea puterii de joc. Tacticile sunt tratate într-un singur capitol. Capitolul despre tactică este relativ simplu pentru cei care au trecut prin toate cele trei registre de lucru ale fiecărei etape. Pasul 6 cuprinde: • Manual Pasul 6 pentru studiu individual • Caiet de lucru Pasul 6 • Caiet de lucru Pasul 6 extra

Cuprins: Pasul 6 contine 14 lecții: 1: Regele in centru 2: Pionul liber 3: Strategie 4: Mobilitate 5: Remiza 6: Deschideri 7: Tactici 8: Finaluri de pioni 9: Nebunul sau calul? 10: Atacarea regelui 11: Avantaj la final 12: Nebuni 13: Apărare 14: Finaluri de turnuriLearning chess - Step 6 - Workbook / Pasul 6 - Caiet de exercitii

La ce ar trebui să vă așteptati? Nivelul de dificultate al materialului este doar cu o treaptă mai mare decât în etapa anterioară. Strategia este un subiect care va fi abordat în profunzime. Este un subiect care este dificil pentru toată lumea, întotdeauna, și mai presus de toate o regăsim în exercițiile din caietul de lucru. Vei avea de rezolvat de asemenea multe exercitii de Finaluri de joc în multele capitole din acest Pas. Studiul unor astfel de exerciții este deosebit de important pentru îmbunătățirea puterii de joc. Tacticile sunt tratate într-un singur capitol. Capitolul despre tactică este relativ simplu pentru cei care au trecut prin toate cele trei registre de lucru ale fiecărei etape

Pasul 6 cuprinde:

 • Manual Pasul 6 pentru studiu individual
 • Caiet de lucru Pasul 6
 • Caiet de lucru Pasul 6 extra

Caietul de lucru Pasul 6

Caietul de lucru este ajustat să schimbe scopul. Memento-urile dispar cu excepția unuia singur. În prima parte a cărții, există exerciții corespunzătoare celor 14 capitole din cartea de studiu individual.

A doua parte conține poziții mixte.În total:1320 poziții.

Cuprins:

1:      Regele in centru

2:      Pionul liber

3:      Strategie

4:      Mobilitate

5:      Remiza

6:      Deschideri

7:      Tactici

8:      Finaluri de pioni

9:      Nebunul sau  calul?

10:  Atacarea regelui

11:  Avantaj la final

12:  Nebuni

13:  Apărare

14:  Finaluri de turnuriLearning chess - Step 6 EXTRA - Workbook / Pasul 6 extra - Caiet de exercitii

În caietul de lucru extra sunt 111 pagini cu exerciții, ceea ce înseamnă  111x12 = 1332-36 (desene) = 1,296 diagrame.

Au existat trei modificări în comparație cu celelălte manuale de exercitii suplimentare. Acesta este primul manual de exercitii suplimentar cu un co-autor, Erwin l'Ami (mare maestru olandez). Cartea are 112 pagini (la fel ca manualul de exercitii de bază din Pasul 6), iar cartea este tradusă în 4 limbi. Acest lucru nu este un impediment, deoarece nu există aproape nici un text și multilingvismul este limitat mai mult sau mai puțin la titlurile de exerciții.

Temele  exercițiilor sunt cele din Pasul 6. Este important pentru jucătorii de șah de toate nivelurile să repete materialul. Este tentant să înveți lucruri noi din nou și din nou, dar în cazul în care acestea sunt repetate atunci efectul practic pe termen lung nu  este  neglijat. Din acest motiv caietele de lucru suplimentare sunt un supliment indispensabil.

Nivelul de dificultate este mai mare decât cel din caietul de lucru de bază din Pasul 6. Acesta cu siguranță se aplică exercițiilor  tactice. În aceleași timp, există atât de mulți jucători care au trecut prin toate caietele de lucru din toate stepurile așa că  exercițiile mai dure sunt  binevenite. Daca exercițiile sunt prea dificile pentru dv. intoarceti-va la Pasul 4 sau 5, nu este nici o rusina in asta (plus ca nimeni altcineva nu trebuie să știe!).

Ultimele 26 de pagini conțin teste.

Inaltimea regelui exacta:

Diametru baza rege:

Greutate:


Step 1 - Manual for chess trainers

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 180


Sa invatam sah - Pasul 1 - Caiet de exercitii

Editura: MagazinulDeSah

Autor: Cor van Wijgerden

Limba: Romana

Anul aparitiei: 2019

Nr. pagini: 56

ISBN/ISSN: 9789730296495


Learning chess - Step 1 PLUS - Workbook / Pasul 1 plus - Caiet de exercitii

ISBN/ISSN: 9789077275801

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Cor van Wijgerden

Anul aparitiei: 2011

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 1 EXTRA - Workbook / Pasul 1 extra - Caiet de exercitii

ISBN/ISSN: 9789491582219

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Cor van Wijgerden

Anul aparitiei: 2009

Nr. pagini: 56


Sa invatam sah - Pasi Mici 1 - Caiet de exercitii

Editura: MagazinulDeSah

Autor: Cor van Wijgerden

Limba: Romana

Anul aparitiei: 2020

Nr. pagini: 56

ISBN/ISSN: 9789730314540


Step 1 - Mix

ISBN/ISSN: 9789491582196

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2017

Nr. pagini: 64


Step 2 - Manual for chess trainers

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2009

Nr. pagini: 124


Sa invatam sah - Pasul 2 - Caiet de exercitii

Editura: MagazinulDeSah

Autor: Rob Brunia & Cor Van Wijgerden

Limba: Romana

Anul aparitiei: 2020

Nr. pagini: 56

ISBN/ISSN: 9789730313222


Learning chess - Step 2 PLUS - Workbook / Pasul 2 plus - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2011

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 2 EXTRA - Workbook / Pasul 2 extra - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2011

Nr. pagini: 56


Step 2 - Mix

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Van Wijgerden Coevorden

Anul aparitiei: 2017

Nr. pagini: 61


Stepping stones 2

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2010

Nr. pagini: 56


Learning chess - Workbook Step 2 thinking ahead - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2013

Nr. pagini: 56


Step 3 - Manual for chess trainers

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 128


Learning chess - Step 3 - Workbook / Pasul 3 - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2009

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 3 PLUS - Workbook / Pasul 3 plus - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 3 EXTRA - Workbook / Pasul 3 extra - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2011

Nr. pagini: 56


Step 3 - Mix

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Van Wijgerden Coevorden

Anul aparitiei: 2016

Nr. pagini: 64


Learning Chess - Workbook - Step 3 Thinking Ahead - Caiet de exercitii

ISBN/ISSN: 978-94-91582-30-1

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Cor van Wijgerden

Autor: Boris Friesen , Cor van Wijgerden

Anul aparitiei: 2019

Nr. pagini: 56


Step 4 - Manual for chess trainers

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 128


Learning chess - Step 4 - Workbook / Pasul 4 - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 4 EXTRA - Workbook / Pasul 4 extra - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 4PLUS - Workbook / Pasul 4 plus - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 56


Step 4 - Mix

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Van Wijgerden Coevorden

Anul aparitiei: 2016

Nr. pagini: 62


Step 5 - Manual for chess trainers

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2009

Nr. pagini: 128


Learning chess - Step 5 - Workbook / Pasul 5 - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Van Wijgerden Coevorden

Anul aparitiei: 2009

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 5PLUS - Workbook / Pasul 5 plus - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Van Wijgerden Coevorden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 56


Learning chess - Step 5 EXTRA - Workbook / Pasul 5 extra - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Van Wijgerden Coevorden

Anul aparitiei: 2013

Nr. pagini: 56


Step 5 - Mix

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: Van Wijgerden

Autor: Van Wijgerden Coevorden

Anul aparitiei: 2016

Nr. pagini: 64


Step 6 - Manual for independent learners / Pasul 6-Manual pentru studiu individual

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2009

Nr. pagini: 200


Learning chess - Step 6 - Workbook / Pasul 6 - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 112


Learning chess - Step 6 EXTRA - Workbook / Pasul 6 extra - Caiet de exercitii

Gen: Sah

Limba: Engleza

Editura: KNSB Dutch

Autor: Rob Brunia Cor Van Wijgerden

Anul aparitiei: 2012

Nr. pagini: 56

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!